Doughboy -ruokablogiVihre?n papaijan tuoksu

The Scent of Green Papaya

Aivan k?rkeen viime vuonna sy?mist?ni aterioista kirii illallinen ravintola Phnom-Penhiss? Vancouverissa. Kyseess? on ulkoisesti vaatimaton ja hinnoiltaan edullinen kamputsealainen perhepaikka piskuisen Chinatownin ja narkkariraunioiden p??tesijoituspaikan Downtown Eastsiden puristuksessa. Sy?m?mme vihre?st? papaijasta tehty salaatti ja rapupata tyrehdyttiv?t keskustelun ja saivat aprikoimaan milloin viimeksi pistimme suuhumme mit??n yht? maukasta. Kaupunki oli muutenkin mielet?n kulinaarinen el?mys. Tinkim?t?n satsaus maukkaisiin ja tuoreisiin raaka-aineisiin, iso aasialaisyhteis? ruokineen ja Tyynen valtameren ja lumihuippuisten vuorten tavaton kauneus houkuttelisivat itse asiassa takaisin pitemm?lle visiitille. Ensiapuna matkakuumeeseen k?vimme jo katsomassa p?hk?n Vancouverissa kuvatun Bollywood-leffan.

Green PapayasNew Yorkiin on tupsahtanut kuluneen vuorokauden sis?ll? 24 tuumaa lunta – enn?tys 150 vuoteen. Kotikadulla autojen konepellit ovat kinoksen alla, lentokent?t ovat kiinni, ja kaupunki on aavemaisen hiljainen, mutta sis?ll? vallitsee l?mmin tropiikin tunnelma, sill? hommasin eilen r?nt?sateisesta Chinatownista riitt?v?sti ruokaa viikon tarpeiksi. Ker?ily-mets?styksen p??kohteena oli vihre? papaija, joka l?ytyikin pienen hakemisen p??tteeksi Kowloon Bay -marketin hedelm?kojusta Bowerylt? (jonka l?hes uhanalaiset spurgut palauttivat mieleen h?iv?hdyksen Vancouveria). Suunnittelin papaijan ymp?rille indokiinahenkisen aterian joka sai vastik??n hankkimani bambuisen h?yrytyskoritornin taas keikkumaan hellalleni.

Kun reissasimme viitisen vuotta sitten Brasiliassa, halkaistu kyps?noranssi papaija tuntui olevan koko maan ehdoton aamupalasuosikki. Itse en hedelm?st? enk? varsinkaan sen v?lj?ht?neelt? aftershavelta maistuvasta mehusta ole oikein ikin? innostunut. Mutta vihre? papaija on ihan eri juttu. Sen geneerinen raa’an hedelm?n maku ja rakenne on h?tk?hdytt?v?n l?hell? raakaa lanttua, naurista tai turnipsia. (Jos joku innostuu fuusiokeittelem??n oheisen ruoan lantusta tai nauriista – Pille, I’m thinking of you – lupaan vastineeksi kokeilla mangopapaijalaatikkoa lanttulaatikon sijaan ensi jouluna). Aterian inspiraationa on tietenkin elokuvaklassikko Vihre?n papaijan tuoksu, jota katselemalla oppii t?st? vihanneksesta
kaiken oleellisen.

Photo by Richard Jung

Salaatti vihre?st? papaijasta
(adapted from this original recipe)

puolikas vihre? papaija (tai 1 lanttu tai nauris)
kourallinen tuoretta minttua

Salaatin makea kalakastike:

1/4 dl kuumaa vett?
1/4 dl sokeria
1 limetin mehu
1/3 dl nam pla -kalakastiketta
3 pient? thaichili? ohuina renkaina (poista siemenet)

Kuori ja halkaise papaija, raavi hassut v?ritt?m?t siemenaihiot lusikalla roskiin. Raasta hedelm?liha karkeaksi raasteeksi tai pilko julienne-tikuiksi. Sekoita kastike, kaada raasteen p??lle, anna vet?yty? ja maustua hetken kylm?ss? ennen tarjoilua.

H?yrytetty thaikala ja tahmea riisi
(original recipe in English)

n. 1-2 dl tahmeaa riisi? / sy?j? (h?yrytyskorissa pystyy valmistamaan enint??n 5dl)
1 nahallinen kalafile / sy?j? (lohta, turskaa, kissakalaa, red snapperia…)

jokaista kalafilett? kohden:

1 rkl sakea
1/2 tl suolaa

2,5 cm tuoretta inkiv??ri?
1 pieni thaichili
1 kev?tsipuli
seesami?ljy?

Liota tahmeaa riisi? (sticky rice, glutinous rice, sweet rice) v?hint??n nelj? tuntia vedess?. Valuta siivil?ss?, verhoile alempi h?yrytyskori leivinpaperilla, levit? sinne riisi tasaiseksi matoksi. Sulje h?yrytystornin kansi; h?yryt? 20 minuuttia.

Sotke sake ja suola kesken??n, marinoi sill? kalafile. Kuullota kuorittua pieneksi hakattua inkiv??ri? chilin ja kev?tsipulin vaalean osan kanssa vajaa minuutti kuumassa seesami?ljyss?. Nosta kalafile leivinpaperin p??lle omaan h?yrytyskoriinsa (riisikorin p??lle). Ripottele chili-sipuli-inkiv??riseos kalan p??lle. H?yryt? kalafileen koosta riippuen 5-10 minuuttia. Riisi saa samalla jatkaa viel? kypsymist??n alakorissa. Ripottele kev?tsipulin vihre? osa mukaan viimeiseksi h?yrytysminuutiksi. Tarjoa koko komeus papaijasalaatin kanssa.


9 Responses to “Vihre?n papaijan tuoksu”  

 1. Polkkapossu

  Hitsi kun ei oo h?yrytyskoria :(

 2. Antti

  H?yrytt?minen on DA kypsennysmuoto. Mulla on tuossa just lohimedaljonki thaimarinadissa ja kasa vauvabokchoyt? odottamassa h?yrysaunaan p??semist? :) Nams!

 3. Anna

  Luulis ett? tollainen korisysteemi l?ytyy ihan tavaratalosta, tyyliin Stockalta – tai sitten jostain pingpong-kaupasta. Sticky rice? oon ainakin ostanut 1990-luvulla Helsingiss? ja kai sille jostain joku kypsytin pit?is l?yty?. Kun tuun k?ym??n Suomessa maaliskuussa mulle tulee serious issues tullin kanssa – tekee mieli raahata mukana niin paljon kaikkea kivaa.

  Mulla on Suomessa ollut i?t ja ajat sellainen 1970-luvun kotitalousopejen suosittama perunah?yrytysl?vikk? (“arvokkaat vitamiinit talteen etteiv?t mene keitinveden mukana hukkaan”), mut ei se oo yht??n kiva – varsinkin kun se yleens? r?ps?ht?? kriittisell? hetkell? kokoon. Tuleen syttyv? bambukehikko synnytt?? sit? paitsi paljon paremmat lieskaefektit – paloh?lytin oli eilisen irtiruuvattuna…

 4. Pille

  I’m far from being a “fusionist”, but who knows, I might go and get some “lanttua tai naurista” and give your recipe a go:)

 5. Anna

  Pille, I was tickled to death by “Polish-Mexican” and bortsch noodles… Both sound like crazy, fun cultural collisions, like expat food bloggers, sort of ;)

  What I do not like is the nonsense fusion food that used to be so prevalent in restaurants some years ago, wholly based on unhappy marriages of ingredients that were never intended for each other. In Helsinki, this trend just won’t go away. Every time I visit, food still arrives piled in a tower, inevitably garnished with pea shoots. Death to scallops with fresh strawberries and vanilla sauce!

 6. Chili&Vanília

  Oh, what a shame we don’t understand eachothers languages!!I think you are writing about some cambodian food? I’m going there in April, I would love to read your post. But it’s good that you have put the links to the English recipes:)
  Zsofi

 7. Antti

  Zsofi,

  Anna and I are trying to figure out the best way to phase Doughboy into a bi-lingual blog… Shouldn’t take too long I hope.

  A few weeks ago in New Zealand I met some people who were raving about Cambodia as an unspoilt travel destination. Please do share your experiences in English also when you come back :)

 8. Anna

  Zsofi, I’ve never been to Cambodia, although I’m dying to go whenever I move to a time zone that is just a little bit closer. Last summer, we happened to find a Cambodian family restaurant in Vancouver, BC. The place didn’t look like anything special, and it’s located in the dodgier parts of the city, but there was a line of about six people, and a young Cambodian-Canadian customer told us that the place was well worth a wait, so we lingered on.

  Khmer food was new to us but stunning in its simplicity and packed with flavor – one of my best dining experiences last year. I loved the simplicity and harmony of the flavors. Their green papaya salad was delectable, accompanied by some sort of crab dish.

  I live in Manhattan, so I finally took the time to look for green papayas in Chinatown. I found one for less than $2 in a vegetable stall on Bowery. When grated or julienned, it tastes quite a lot like raw turnip – a taste that is a lot more familiar to Northern Europeans than papaya… This recipe was a nice try but I still quite haven’t figured out how to recreate the salad I ate in Vancouver. Anyway, I’m sure you are going to encounter some truly wonderful food on your trip – happy tasting!

 9. Hallatar

  Oi miten herkullisia sivuja!
  Ja todella korkealaatuisia kuvia! =)

  *hymyilee suu korvissa*Leave a ReplyPostings by Month