Doughboy -ruokablogiKaritsan kylkirullapaisti fenkoli-sipulipedillä

lammasrulla5

Olen seurannut vuosia brittiläistä julkkiskokki Hugh Fearnley-Whittingstalia ja hänen luomupientilasta ja -ravintolasta kertovaa TV-sarjaa River Cottage. Hughin filosofiaan kuuluu käyttää syötäväksi kasvatetuista elukoista kaikki mahdollinen ravinnoksi kelpaava niin tarkkaan, kuin mahdollista. Tähän liittyen hän käyttää usein halpoja ja unohdettuja ruhonosia.

Isossa Britanniassa karitsan rinta ja kylki on edullista, mutta Suomessa jouduin taas kerran kääntymään erikoistoiveessani Reinin Lihan puoleen. Tilauksesta toimitettu erittäin kaunis pala karitsan kylkeä maksoi 17 euroa kilolta, mikä ei varsinaisesti ollut edullista. Liha oli kuitenkin erittäin hyvin puhdistettu, luuton ja liki rasvaton. Niinpä hukkapainoa ei ollut käytännössä lainkaan, mikä tietysti parantaa taloudellisuutta.

Minä kiinnostuin tästä ruokalajista ensisijaisesti keittokirjassa olleen kuvan vuoksi. Rakastan yli kaiken pitkään haudutettuja liharuokia, joten senkin puolesta vetovoima oli taattu.

Rullat täytetään munalla sidotulla ja maustetulla leivänmuruilla. Kuulota ensin shalottisipuleita voissa, mutta älä anna niiden ruskistua. Kun sipulit ovat makeutuneet hiljaisella lämmöllä, poista pannu hellalta. Sekoita joukkoon reilusti tuoreita leivänmuruja (uunissa kuivattu vajaa ranskanleipä riitti näille kolmelle rullalle), hienonnetut aprikoosit sekä sitruunan kuoret.

lammasrulla2

Suolaa ja pippuroi lihat ja levitä seos sen jkälkeen kylkien epätasaiselle puolelle, mutta jätä vähän tilaa reunoille ja tulevan rullan loppupäähän. Kieritä rulla kasaan kapeammasta päästä alkaen ja sido tiukasti kolmesta kohtaa puuvillalangalla.

lammasrulla3

Lämmitä uuni valmiiksi 200 asteeseen ja asettele rullat uunivuokaan. Paahda niitä puoli tuntia ja poista uunista. Lohko fenkolit kuuteen osaan sekä sipulit neljään osaan ja lado vuoan pohjalle. Laita rullat takaisin vihannesten päälle. Pienennä uunin lämpö 160-175 asteeseen. Paista 2-3 tuntia rullia välillä käännellen. Jos vihanneksista ei irtoa lainkaan nestettä, kaada hieman valkoviiniä (kuiva vermutti sopii mainiosti) tai liha/kanalientä. Jos lihat ruskistuvat liikaa, suojaa niitä foliolla.

lammasrulla4

Kun liha on mureaa, kääri rullat folioon ja anna niiden levätä 15-20 minuuttia. Leikkaa rulla paksuiksi siivuiksi ja tarjoa heti mielellään kuumilta lautasilta paahdettujen vihannesten kera. Lampaanrasva kovettuu todella nopeasti, joten älä seisota leikattuja viipaleita pöydässä, vaan komenna ruokailijat välittömästi pöydän ääreen.


Postings by Month