Doughboy -ruokablogiKolme tuntia koiran vuotta

Drummer in the Lunar New Year's Parade of 2006 in Manhattan

New Yorkin etnisist? kaupunginosista Chinatown on se ilmeisin. Jalkak?yt?v?t ovat yleens? tukkoon asti t?ynn? Vuitton -klooneja tinkivi? vy?laukkuturisteja. Meno on t?niv?? ja hymyt?nt?, sill? kaupunginosan asukkaat vet?v?t ja ty?nt?v?t per?ss??n mit? oudointa roinaa. J?tteist? lismainen katuk?yt?v? toimii sek? myyntip?yt?n? ja n?yteikkunana. Tyypillisin asiani Chinatowniin on ollut taistella itseni Bostoniin menev??n halpaan Fung Wah -bussiin. Kokemukset ovat olleet sen verran rasittavia ett? olen kehitt?nyt fobian koko paikkaa kohtaan ja hakenut kiinael?mykseni ihan muualta – Brooklynin Sunset Parkista ja Queensin Flushingista, tai sitten Torontosta ja San Franciscosta.

T?n??n voitin kiinalaisen uuden vuoden varjolla vanhan vastenmielisyyteni ja hankkiuduin D-junalla Grand Streetille. Ihmettelin metroaseman v?entungosta, mutta syy selvisi kun pulpahdin keskelle peking-oopperahahmoista ja veitsitanssia esitt?vist? pikkulapsista koostuvaa paraatia. Paraatin teemana oli siirtyminen koiran vuoteen, joka on erityisen onnekas avioliiton solmimiselle, koska sis?lt?? tavallisesta vuodesta poiketen kaksi kev?tt?. Paraatin sankarit olivat siksi t?n??n enimm?kseen erilaisiin kiina-asuihin puettuja tiibetinspanieleja. En meinannut uskoa silmi?ni kun yleens? tuupiskelevat ja yrme?t kiinalaiset katukauppiaat hymyiliv?t kasvot loistaen ohi tanssiville savua puhkuville lohik??rmeille, papaatteja poksautteleville pikkulapsille ja konfettia kylv?ville pommeille. Tungos oli niin kova ett? olin vartin verran kirjaimellisesti v?kijoukon syleilyss? Canal ja Mott Streetin risteyksess?. Katuvilin?n kirjo ylsi buddhalaisista munkeista, tuhatvuotiaista kiinalaismummoista ja lempe?silm?isist? karibialaismiehist? Park Avenuen daameihin ja Boweryn pummeihin.

paksoi.jpgTungoksenkin seassa jalkak?yt?vill? myytiin kaikkea mahdollista: el?v? kala pomppasi puulaarista jalkoihini, ja toisessa myym?l?ss? sangollinen kilpikonnia ry?mi ymp?riins? valmiina p??tym??n liemeen. Punaisia taatelimarjoja, kuivattuja sienia ja kukkivaa bok choy -kaalia l?ytyi joka paikasta, mutta useimpia kuivattuja kasviksia en mill??n pystynyt tunnistamaan. Dynasty-supermarketin lihatiskill? myytiin siisteill? styroksilevyill? lehm?n penist?, ankan varpaita ja porsaan k?rsi?.

Tarkoitukseni ei ollut varsinaisesti ostaa mit??n, mutta kahmaisin mukaani taiwanilaisia vihre?st? teest? tehtyj? riisikakkuja, sokeroitua inkiv??ri?, macaolaisia kirjoitusmerkein koristeltuja manteli-papujauhokeksej? (jotka maistuvat aivan portugalilaisilta leivoksilta) ja v?lit?nt? riippuvuutta aiheuttavia makeansuolaisia lakritsiluumuja. Teepuolelta ostin oolongia ja valkoista teet?. En voinut my?sk??n vastustaa vauvakokoisia bok choy -kaaleja. Seuraavaksi l?ysin litsiluumun makuista kuplateet?. Pisteen? iin p??ll? imeydyin Boweryll? ravintolakeitti?v?lineit? myyv??n varastokauppaan. Olo oli kuin joulupukin lelupajassa. Harmi ett? muuttokontti Suomeen l?hti jo… Kuudellatoista taalalla irtosi hyv?laatuinen kolmikerroksinen bambuh?yrytin ja ammattikokin pihdit. Olin suunnitellut k?velev?ni East Riverin yli Brooklyniin lempikirjakauppaani Williamsburgissa, mutta kolmen valtavan muovikassin raahaaminen metroon ja kotiin oli ihan riitt?v? haaste.

Kotona pistin bambuh?yrytyskorit, pihdit ja tortillapr?ssin heti k?ytt??n. Tein dim sum -nyyttej?, jotka ovat lihaton versio dumplingeista joita ostin taalalla nelj? kappaletta chinatownilaisesta katukeitti?st? (hyv?nn?k?inen lihanyyttiresepti l?ytyy t??lt?). Ensi kertaa s?in n?it? bok choy -nyyttej? parikymment? vuotta sitten Saksassa, jossa kiinalaiset vaihto-opiskelijat valmistivat meid?n perheellemme juhla-aterian. Olen aina ajatellut ett? h?yrytt?minen on vaivalloista s?hl??mist?, mutta nyytit valmistuivat siististi ja nopeasti. Lis?plussana nyytin rakenteesta tulee h?yrytt?m?ll? parempi kuin keitt?m?ll?, eik? t?ytteen valumista kattilaan tarvitse pel?t? kuten keitt?ess?.

Bok choy -t?ytteiset taikinanyytit

taikinanyytit.gif12-15 kpl eli 1-2 hengelle

2 dl vehn?jauhoja
1/2 dl (+ mahdollisesti 1-2 rkl) vett?
pari bok choy -kaalia tai 8-10 baby bok choy -kaalia
1 tl soijakastiketta tai osterikastiketta

T?yt? kattila vedell?, saata se kiehumaan, ja kokoa h?yrytyskoritorni kattilan p??lle. Verhoa kunkin korin pohja palasella leivinpaperia (my?s banaanin, salaatin, kaalin tai bok choyn lehti? voi k?ytt??). Asettele kaalien kovimmat osat kohti h?yrytyskorin keskiosaa. H?yryt? vauvabokchoyta h?yrytyskuvun sis?ll? 3-4 minuuttia tai kunnes hieman pehmenev?t. Poimi pois pihdeill? tai sy?m?puikoilla – h?yry polttaa helposti sormet. Anna j??hty? hetken, hakkaa sitten ter?v?ll? veitsell? aivan hienoksi silpuksi: purista silpusta vesi pois. Sekoita bok choy -hakkeeseen hiukan soijaa tai osterikastiketta.

Vaivaa vedest? ja vehn?jauhoista 5-10 minuutissa silkkinen ja kimmoisa pastataikina joka ei tartu en?? k?siin eik? kulhon reunoihin. Jauhojen kosteus vaihtelee vuodenajoittain joten lis?? vett? tarvittaessa mik?li taikina j?? murenevaksi.

Boweryn ravintolatukussa myytiin sek? tortillapr?ssin kaltaisia taiwanilaisia alumiinipr?ssej? ett? pastakoneita. Tee taikinasta pastakoneella lasagnelevyj?, joista otat muotilla noin kymmenen sentin halkaisijaisia py?ryl?it?. Jos k?yt?ss?si ei ole pastakonetta, py?rittele taikina tangoiksi, joista leikkaat noin kolmen sentin halkaisijaisia pikku palloja. Purista pallot tortillapr?ssill? tai ihan perinteisesti kaulimella noin millinpaksuisiksi kiekoiksi (sama tekniikka kuin karjalanpiirakan kuoren valmistus). Annostele kiekon keskelle noin teelusikallinen bok choy -t?ytett? ja rypyt? nyytti umpeen. Istuta nyytit h?yrytyskoriin leivinpaperin p??lle toisistaan erilleen; h?yryt? 3-4 minuuttia. Tarjoile soija- tai osterikastikkeen kanssa.

Ensi sunnuntaina New Yorkin Chinatownissa on luvassa on viel? yksi lohik??rmeparaati – uudenvuoden juhlinta p??ttyy sunnuntaina 12.2. Koluamatta j?i niin paljon fantastisia dim sum -ravintoloita ja indokiinalaisia kauppoja ett? taidan jatkossa k?yd? tiuhaan Chinatownissa. Nyt syvennyn napostelemaan lakritsiluumuja ja vihre? tee -makeisia ja katselemaan elokuvaa Saving Face, jossa vilahtaa taiwaninamerikkalainen ty?toverini Larry. Ang Leen Sy? juo mies nainen sopisi my?s tunnelmaan.


4 Responses to “Kolme tuntia koiran vuotta”  

 1. Antti

  Duh, ?l? vaan sano, ett? se bambuinen h?yrytyskori laitetaan kattilan /p??lle/. Ostin sellaisen Targetista i?t ja ajat sitten, mutta tarpeeksi ison kattilan puutteessa en ole k?ytt?ny. Kielt?m?tt?, nyt kun ajattelen, idioottimaistahan sit? olisi sinne veteen upottaa :D

 2. Anna

  M? oon aina ajatellut ett? toi korisysteemi m?t?nee / hajoo ekasta k?yt?st?. Mut ammattilaisliikkeen korit n?yttiv?t tosi hyvin tehdyilt?. Ainoo pieni draamahetki oli kun kattila pikkasen keikahti kaasuliedell? (k?ytt?m?ni kattila oli vain sentin verran pienempi kuin ne korit)… liekit hiukan nuolaisi bambua mut ei sen vakavampaa ;)

  Mut oikeesti, h?yrytt?minen rulez. Seuraavaksi varmaan kokeilen h?yrytt?? sticky rice

 3. Antti

  Bostonissa (tai matkalla HK/Taiwan tjsp) joku kiinalainen kertoi mulle, ett? noita bambukoreja k?ytt?? vaan k?yh?t (ja gringot), metallisten ollessa preferred choice. Mutta tietty bambuh?yryttimess? on enemm?n fiilist?, ja mun k?ytt?frekvenssill? se tuskin koskaan hajoaa…

 4. Anna

  Oox spotannu noi google-mainokset sivullasi? V?h?x me profiloidutaan oudoksi porukaksi – limusiinipalveluita, plastiikkakirurgiaa ja ovulaatiotestej???? Veli, big 3-0 on selkeesti ihan nurkan takana!Leave a ReplyPostings by Month