Doughboy -ruokablogiHyv?n ja pahan tiedon hedelm

Jeesus ja granaattiomena

Tutustuin granaattiomenasiirappiin viikko sitten kun hinguimme libanonilais-ruotsalaisen Zozo-elokuvan j?lkeen L?hi-id?n ruokaa ja pist?ydyimme kotimatkalla kebab-falafel-paikassa Amir’sissa. Granaattiomenasiirappi teki munakoisopitaleiv?st? aivan valtavan herkullisen. Tajusin ett? kysymys on siit? samasta mystisest? grenadiinisiirapissa jota olen joskus ihmetellyt drinkkiresepteiss?.

Granaattiomenat n?yttiv?t palanneen l?hikaupan hedelm?valikoimiin. Niit?, kuten melkein kaikkea muutakin, kasvaa Kaliforniassa. Osavaltion harvinaisten hedelm?lajien kasvattajien yhdistyksen nettisivu kertoo granaattiomenoista kaiken mahdollisen ja toteaa kuivakkaasti:

Consumer demand [of pomegranates] in this country is not great. More pomegranate fruits probably wind up as decorations in fruit bowls than are consumed.

Synti ja s??li, sill? granaattiomena ei ole mik??n tusinaomena – kyse on nimitt?in mit? ilmeisimmin siit? paratiisin julkkisomenasta joka liittyi k??rmeen, Eevan ja Aatamin valtapeleihin. Hedelm? sis?lt?? sy?t?vi? jalokivi? ja on per?isin akselilta Persia – Himalaja. Renessanssiaikana se on varmasti liittynyt jetset-el?m??n, sill? sek? Botticelli ett? da Vinci ovat ikuistaneet sen Kristus-lapsen kouraan. Profeetta Muhammedkin k?ski nauttimaan granaattiomenia, sill? ne puhdistavat sy?j?ns? kateudesta ja vihasta. T?st? en mene takuuseen, mutta ikuisen el?m?n potentiaalia hedelm? taatusti lis?? korkealla antioksidanttipitoisuudellaan.

Grenadiinisiirappi POM

pari granaattiomenaa tai muutama desilitra granaattiomenan mehua
1 limetin tai sitruunan mehu

Verenpunaisen mehun saaminen irti siemenist? on potentiaalisesti sotkuinen prosessi. Sain sit? purskahtelemaan laajalle alalle pelk?st??n hedelm?? leikatessa. Jotkut suosittavat hedelm?n puristamista kuten appelsiini – kokeilut omalla vastuulla sill? roiskevaara on ilmeinen. Ehk? siistein menetelm? on painella ja py?ritell? hedelm?? ymp?riins? ja sitten tehd? siihen reik? josta mehu lasketaan ulos, mutta uskon enemm?n brutaalimpaan tapaan lohkoa hedelm? nelj?nneksiin, murennella siemenet irti lokeroistaan ja puristaa ne sitten sideharson avulla mehuksi kulhoon.

Osa grenadiiniresepteist? mehustaa siemenet sokerin avulla hillonkeiton tyyliin, mutta hedelm? on itsess??n sen verran makea ett? en halunnut lis?t? siihen en?? yht??n sokeria. Fuskasin lopulta keitt?m?ll? siirapin kaupasta saatavasta valmiiksipuristetusta makeuttamattomasta mehusta ja s??st?m?ll? itse hedelm?n hedelm?salaattiin.

Yhdist? limetin ja granaattiomenan mehu ja keit? niit? varovasti kokoon 5-10 minuuttia. Kun seos alkaa muuttua siirappimaiseksi, ota heti pois l?mm?lt?, anna j??hty?. (Mehu on niin sokerista ett? karamellisoin vahingossa ekan satsin kattilan pohjaan kun seurasin liikaa vaalikuumeinen Peter Elkin ??neenlukemaa Osmo Soininvaaran analyysi? Halosesta ja Niinist?st?.)

K?yt? grenadiinisiirappia ruokien ja juomien maustamiseen. Esim. grenadiinispritzeriin tarvitaan grenadiinisiirappia, valkoviini? ja soodavett?; siirapista saa my?s tyylikk??n martinin. Grenadiini maistuisi my?s j??tel?n tai j?lkiruokien seurana, tai siit? voi tehd? valkoviinietikan avulla vadelmaviinietikan tapaisen salaattikastikkeen. Itse laitoin siirapin t?h?n hedelm?salaattiin, jonne sen hienostunut maku ehk? hukkui turhan paljon.

Photo Andrew Barrow

Granaattihedelm?salaatti

1 granaattiomenan siemenet
1 verigreippi
1-2 appelsiinia
tuoreita mansikoita tai vadelmia
pari banaania viipaleina
(tuoretta ananasta)
(pari rkl grenadiinisiirappia)

Poista sitruksista kalvot ja pilko hedelm?liha suupaloiksi. Halkaise granaattiomena ja riivi siemenet salaattiin. Lis?? muut marjat ja hedelm?t (ja mahdollinen grenadiinisiirappi), anna vet?yty? ainakin tunnin ajan kylm?ss? ennen tarjoilua.


3 Responses to “Hyv?n ja pahan tiedon hedelm”  

 1. Polkkapossu

  Raamattu ei tosiaan kerro, mik? hedelm? valtapeliss? oli kyseess?. Yleisestih?n ajatellaan se olisi ollut omena tai siis granaattiomena, kuten Anna totesi. Juutalaisuudessa opetetaan, ett? hedelm? on voinut olla viiniryp?le, viikuna tai sitruuna. Sitruuna kuulostaa kyll? hauskalta. Er?s islamilainen traditio taas opettaa, ett? hedelm? on ollut banaani ja lankeemuksen j?lkeen heebot olisivat peitt?neet itsens? banaanin- eik? suinkaan viikunanlehdill? (http://www.semissourian.com/story.html$rec=140697)

 2. Anna

  Siirryn v?litt?m?sti kannattamaan hyv?n ja pahan tiedon banaania!

  Amerikasta k?sin sitruuna ei kuulosta kovin lupaavalta, termi “lemon” kun t??ll? merkitsee maanantaikappaletta. Vaikka sitruunafani olenkin (Antti muistatko viel? kun tapoit mun siemenest? kasvatetun sitruunapuun?).

 3. Antti

  Mink? sitruunapuun? Sit? tikulla silm??n, joka vanhoja muistaa… O:)
Postings by Month