Doughboy -ruokablogiKreikkalaistyyliset kaalik??ryleet

Kaalik??ryleet maistuvat hyvin kylm?n? talvip?iv?n?, mutta en ole koskaan oikein pit?nyt “perinteisell?” reseptill? tehtyjen kuivahkosta ja kovasta riisi-jauhelihat?ytteest?. K?vin viime lauantaina Hietalahden kauppahallissa olevassa kreikkalaisessa ravintola Knossoksessa, jossa s?in hyvi? viininlehtik??ryleit?. Samalla her?si ajatus tehd? kaalik??ryleit? hieman eksoottisemmalla t?ytteell?.

Meille tuttuihin ruotsalais/suomalaistyylisiin kaalik??ryleisiin liittyy mielenkiintoinen historia. Ruotsin kuningas Kaarle XII Kustaa h?visi 1709 Pultavassa, It?-Ukrainassa, suuren pohjan sodan kuuluisimman taistelun Ven?j?n joukkoja vastaan. Pultavasta h?n pakeni Moldoviaan, joka oli silloin ottomaanien hallussa. Suuruutensa huipulla 1600-luvun lopussa ottomaanien valtakuntaan kuului liki kaikki V?limeren ymp?rysmaat, nykyinen Kreikka ja Turkki mukaanlukien. Kaarle vietti Moldoviassa kaksi vuotta maanpaossa, mink? aikana h?n yritti houkutella ottomaaneja sotimaan Ven?j?? vastaan, sek? lainasi heilt? varoja jatkaakseen sotaa. Kaarlen palattua Ruotsiin h?nt? seurasi joukko ottomaanien pankkiireita, jotka halusivat varmistaa velkojen takaisinmaksun. He asuivat Tukholmassa 1716-1732, jolloin kaalik??ryleet, ruotsiksi kåldolmar, l?ysiv?t tiens? tukholmalaisten ruokap?ytiin. Dolma on suora lainaus turkin kielest?, ja tarkoittaa kirjaimellisesti jotakin t?ytetty?. Aluksi k??ryleet tehtiin Ruotsissakin viininlehdist?, mutta pian k??re vaihtui helpommin saatavissa olevaan kaaliin.

Kreikkalaistyylisi? kaalik??ryleit?

Ne lukijat, jotka eiv?t nukahtaneet tai vaihtaneet sivua historiaosuuden aikana, palkitaan Finfoodista mukaillen lainatulla reseptill?.

Kreikkalaistyyliset kaalik??ryleet

n. 25 kpl

kahden kilon ker?kaali
1 dl ohraa (rikotut pikajyv?t ovat ok)
1 sipuli
2-5 valkosipulin kyntt? mieltymyksen mukaan
pienen nyrkin kokoinen kyss?kaali
1 punainen paprika
400 g lampaan jauhelihaa
1 ruukkuminttu
2 tl timjamia
2 rkl hunajaa
mustapippuria
valkopippuria
200 g fetaa
suolaa
soijakastiketta
vaahterasiirappia
2 dl lihalient?
rosepippuria
portviini?

Valmista ensin t?yte. Keit? ohra kyps?ksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja kyss?kaali pieniksi kuutioiksi. Kuutioi my?s paprika.

Ruskista jauheliha, ja lis?? kasvikset pannulle. Anna hautua noin 10 minuuttia. Mausta seos hienonnetulla mintulla, timjamilla, hunajalla, musta- ja valkopippurilla, sek? lorauta sekaan soijaa maun mukaan. Sekoita joukkoon kyps? ohra ja murustettu feta. Maista ja tarkista suola.

Laita kattilaan vett? 3/4 sen tilavuudesta. Koverra kaalin kanta ja keskusta pois ja nosta se kiehuvaan veteen. Kun lehdet alkavat irrota, nosta ne reik?kauhalla kylm??n veteen. Nosta kaalinlehdet kylm?st? vedest? ja leikkaa lehden paksuin osa pois lehtiruodista.

T?yt? lehdet reilulla ruokalusikallisella t?ytett? ja k??ri niist? k??ryleit?. Nosta k??ryleet vuokaan vieri viereen. Lorota k??ryleiden p??lle siirappia ohuena norona, ja muserra pinnalle rosepippuria.

Kypsenn? k??ryleit? uunissa 200 asteeessa. Kun k??ryleet ovat saaneet v?h?n v?ri?, kaada lihaliemi vuokaan ja jatka kypsent?mist? tunnin verran. Valele liemell? pariin otteeseen.

Kaada tarjoiluvaiheessa k??ryleiden p??lle loraus portviini? antamaan maulle loppusilaus.

K??ryleet s?ilyv?t j??kaapissa muutaman p?iv?n, ja pakastuvat hyvin. Itselleni ne maistuvat my?s kylmin? suoraan j??kaapista :) Reseptin mukaan valmistettuna yhden k??ryleen energiasis?lt? on noin 85 kcal.


5 Responses to “Kreikkalaistyyliset kaalik??ryleet”  

 1. Pille

  Mmmm – kaalik??ryleet:) I should try these soon.. Thanks for the recipe, Antti – I missed this one at Finfood site.

 2. Rosmariini

  Tuo historiaosuus oli oikeasti kiinnostava. En tiennytk??n, ett? kaalik??ryleet ovat kehittyneet viininlehtik??ryleist?.

  Ja tuo kaalik??rylekuva on superhieno.

 3. Antti

  pille: you’re welcome; your blog has inspired me more than enough :) And don’t be shy with the port – it really gives the cabbage rolls a nice final touch.

  rosmariini: kiitoksia – kuva meinasi j??d? ottamatta, kun kyl?ss? ollut yst?v? ei jakanut ollenkaan innostustani eik? ymm?rt?nyt ruokakuvauksen vieh?tyst?. Kovetin kuitenkin korvani ja jatkoin r?psimist? pienest? nalkutuksesta huolimatta :P

 4. kuvatuksia

  aaaargh miten mun alkokaan tekee mieli ?idin kaalik??ryleit? :9

 5. Antti

  Mulla olis viel? yksi tuolla j??kaapissa j?ljell? – monip?iv?isen k??rylemaratonin j?lkeen mielihalu tuli t?ytetty? ja nyt ne alkaa tulla korvista ulos ;)Leave a ReplyPostings by Month