Doughboy -ruokablogiGreenpoint Ave subway station in NYC

Nykyinen New Yorkin suomalaisv?est? koostuu paljolti opiskelijoista ja pankki- ja YK-ihmisist? – t?h?n joukkoon t?rm?? parhaiten Scandinavia Housen elokuvailloissa. New Yorkin vanhempi suomalaiskerros, palvelustyt?t, telakkaty?l?iset ja kovat kommunistit asustivat Brooklynin Sunset Parkissa, jonka 40.-43. kadut vilisiv?t aikoinaan suomalaisia seurakuntia, haaleja, lihakauppoja ja asuinosuuskuntia. Monet rakennukset ovat yh? paikoillaan, mutta suomalaisista ei taida en?? olla juuri mit??n j?ljell?: taqueriat, bodegat, kiinalaiset pesulat ja espanjankieliset helluntaikirkot ovat tuoneet tilalle ihan uudenlaista v?ke?.

Polonia restaurant in Greenpoint, NYCMutta jos kaipaa vain tuntemusta siit? ett? ei vaaleine hiuksineen poikkea mill??n lailla katukuvasta, Brooklynin puolalainen Greenpoint on loistava osoite. Suomesta k?sin Puola tuntuu kovin eksoottiselta ja vieraalta kulttuurilta, mutta valtameren takaa It?meri tuntuu enemm?n yhdist?v?n tai erottavan – t??lt? k?sin Ukrainakin on osa Skandinaviaa.

Greenpointissa Kristina’s Restaurantissa, Poloniassa ja muissa alueen ravintoloissa saa lihaleikkeit?, perunamuusia ja juuresraasteita – ruokaa josta tulee nostalgisesti mieleen kotoisat huoltoasemat ja baarit. Palvelu on tehokasta mutta kaurism?kim?isen mykk??. Lis?ksi paikallisista ruokakaupoista saa monenlaisia puolalaisen keitti?n l?ht?aineita: lihaisia makkaroita, slaavilaisia s?ilykkeit? ja Zywiec-olutta. Valikoimissa on usein my?s jotain suomalaista, v?hint??n Pandan lakritsia.

Brooklynissa p?iv?l?mp? on nousi eilen ja t?n??n jo 15 C:een ja ilma tuoksuu kev??lt?. Koska Suomessa tiett?v?sti viel? paukkuvat ankarat pakkaset, pist?n t?h?n oikeastaan ne ainoat puolalaistyyppiset ruoat jota toistuvasti laitan kotona. Molemmat ravitsevat tukevasti kylmyytt? vastaan.

Bigos

1-2 rkl voita
300 g kassleria tai muuta luutonta hauduttamiseen sopivaa sianlihaa kuutioina
300-400 g kielbasaa, krakovanmakkaraa tai bratwurstia suupaloina
300-400 g hapankaalia
1-2 valkosipulin kyntt? murskattuina
2 sipulia hienonnettuna
3-4 porkkanaa paloina
1/2-1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl meiramia
1 rkl sokeria
3-5 dl passeerattua tomaattia (tai tomaattimehua)
100 g smetanaa

Ruskista paistinkasarissa voissa pieniss? eriss? liha, lis?? sitten makkaranpalat. Saksi hapankaalia pienemm?ksi, lis?? kaikki muut ainekset paitsi smetana lihoihin ja makkaranpaloihin. Hauduta liedell? juuri ja juuri kiehuen tunnin verran. Lis?? lopuksi smetana, sekoita ja tarjoile tumman leiv?n kanssa.

***

Mik?li t?m? cassouletmainen ruoka ei sellaisenaan tunnu tarpeeksi tuhdilta, voi j?lkiruoaksi tarjota juustokakun. Olen sy?nyt aivan t?llaista juustokakkua Blikle-kahvilassa Varsovassa. Kyseess? on my?s it?euroopan juutalaisten tullessaan tuoma ja pienin muunteluin New Yorkin tunnusleivonnaiseksi noussut herkku.

New Warsaw Bakery in NYC

Varsovalainen juustokakku

150 g digestivekeksimuruja
75 g sulatettua voita

3 kananmunaa
3 keltuaista
750 g maitorahkaa
150 g sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 1/2 rkl sitruunamehua
1 dl kullanruskeita rusinoita

Vuoraa 20-senttinen irtopohjavuoka foliolla, mielell??n tuplasti ja mahdollisimman vesitiiviisti. Painele pohjalle l?mpim??n voisulaan sekoitetut digestivekeksinmurut.

Sekoita kesken??n juustokakkut?yte eli loput ainekset kesken??n kulhossa, kaada digestivemurupohjan p??lle, pid? huolta ett? juustoseos ei nouse foliovuorauksen yli.

Aseta uunin yl?osaan reilusti irtopohjavuokaa isompi astia, kaada siihen jonkin verran kiehuvaa vett?, ja aseta juustokakkuvuoka kypsym??n t?h?n vesihauteeseen (vesihaude tekee ihmeit? kakun rakenteelle – kunhan vuoka on vesitiivis). Paista 180-200 asteessa ainakin tunnin verran, kunnes pinta on kullankeltainen. Anna j??hty? kunnolla ennen leikkaamista ja tarjoamista.


4 Responses to “Suomi, Puola, Ukraina ja muut pohjoismaat”  

  1. editor

    hi! i’m writing from nycslav.blogspot.com, Slavs of New York. you’ve linked to us in this post, but we don’t speak finnish :(

    can you send a summary of what this post is about? (other than greenpoint, obviously). my email is [email protected]

  1. Sorsanpaistaja » Kun ruokabloggaajat kokoontuvat..
  2. MonkeyFood » Here she comes to save the day!
  3. Kun ruokabloggaajat kokoontuvat.. — SorsanpaistajaPostings by Month