Doughboy -ruokablogiFruitcake weather

Jamaican Fruitcake

Ty?kaverini palasi Jamaikalta: sain tuliaisiksi v?rikk??seen pahvirasiaan pakatun mini-fruitcaken (oheinen kuva suoraan ty?paikan skannerista). Luulin ensin ett? kyseess? on perinteinen angloamerikkalainen jouluhedelm?kakku – kivikovan valkoisen sokerikuorrutuksen alle vangittu rutikuiva valikoima atsov?rj?ttyj? hedelm?paloja – mutta paketista paljastuikin muffinssikuppi jossa oli m?mmim?ist? hyvin tummanruskeaa tahmaa.

Maistoin varovasti – kakku oli rommista ihan l?pim?rk?. Rommia oli niin paljon ett? torkuin iltap?iv?n seminaarin l?pi ja sotkin sen j?lkeen perin pohjin Excel-taulukkoni. Bloggaan nyt raitistuakseni taas ty?kykyiseksi. Ty?kaverini puolestaan koki akuutin tietokonemeltdownin eik? j??nyt todistamaan alennustilaani.

Viinanhuuruinen kakku on kirkkaasti paras ikin? maistamani joulukakku – ainakin jos pit?? raa’asta piparitaikinasta kypsennetty? enemm?n. Pienen nettihaun tuloksena ilmeni ett? sit? sy?d??n Jamaikalla paitsi jouluna, my?s h??kakkuna ja ilmeisesti kaikissa muissakin el?m?n ratkaisevissa k??nteiss?. Vaikka kakku koostuu melkein t?ysin hedelmist? ja alkoholista, siin? ei ole inhottavia sukaatin tai maraschinokirsikan tyyppisi? palasia. Resepti vaikuttaa muutenkin j?nn?lt?. Yleens? testaan ruokaohjeet ennen kuin jakelen niit?, mutta alla ilmenee miksi en t?ll? kertaa tee niin. Ohessa k??nn?s euromittoihin ja sy?m?ni kakun l?ht?aineisiin.

Jamaican Black Fruit Cake

450 g rusinoita
225 g korintteja
100 g kuivattuja luumuja
2 1/2 dl tummaa rommia
8 dl fariinisokeria
225 g voita
6 kananmunaa
225 g vehn?jauhoa
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl muskottip?hkin??
1/4 tl kanelia
1/4 tl neilikkaa
1/4 tl maustepippuria
(100 g kuivattuja kirsikoita)
(100 g p?hkin?murskaa)

Murskaa kuivatut hedelm?t tehosekoittimessa tai yleiskoneessa ja pane kannelliseen s?ilyket?lkkiin maustumaan 1,5 dl:aan rommia kolmeksi viikoksi – kolmeksi kuukaudeksi. Ravista parin p?iv?n v?lein ;)

Sulata 5 dl fariinisokeria paksupohjaisessa kattilassa ja hauduta se hyvin tummanruskeaksi. J??hdyt?. Vatkaa yhteen voi ja loput (3 dl) sokerista. Lis?? munat yksi kerrallaan, rommissa uineet hedelm?t liemineen, ja sitten j??hdytetty tumma sokeri. Lis?? kuivat aineet (ja p?hkin?t). Kaada 25-senttiseen leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (tai paperivuoilla verhottuun muffinssipannuun). Paista 150 C:ssa 2-2,5 tuntia. Ota j??htym??n. Lorauttele loppua rommia kakkuun muutamassa er?ss? j??htymisen aikana. Anna kakun olla vuoassaan 2-7 p?iv?? ennen kuin kumoat sen tarjolle.

Luvassa on siis melkoista pitk?j?nteisyytt? ja don’t worry – be happy -asennetta vaativa urakka. T?m? viesti on keltainen tarralappu itselleni ett? muistan ensi marraskuussa – tai ehk? syyskuussa – tai ehk? huomenna – ryhty? vaadittaviin toimenpiteisiin.

Ty?toverini t?ti Jamaikalla on ilmeisesti pist?m?ss? pystyyn bisnest? joka lenn?ttelee n?it? hedelm?kakkuja vakuumipakattuina ymp?ri maailmaa. Tai siis heti kunhan saa ensin rakennettua tien talostaan vuorten ja sademets?n l?pi sivistyksen pariin. Koska kyseinen t?ti on kuuluisa kaikenlaisista muistakin taivaallisista herkuistaan, yrit?n tupata mukaan seuraavalle sukulointimatkalle. Sit? odotellessa kakun voi tilata t??lt?.

Bonuslahjana viel? maailman paras hedelm?kakkuaiheinen novelli: Truman Capoten A Christmas Memory. Tied?n, tied?n – mutta meill? on yh? joulukuusi olohuoneen nurkassa.


No Responses to “Fruitcake weather”  

  1. No Comments

Leave a ReplyPostings by Month