Doughboy -ruokablogiBamia, it?mainen muhennos vuohesta ja okrasta

Bamia - Goat Okra Stew from Middle East

Aamun Po’ boy -postaus sai ajatukset harhailemaan New Orleansiin, ja mik?p?s olisi sen louisianalaisempaa ruokaa kuin gumbo. Jostain syyst? en saanut itse?ni motivoitua gumbonkeittoon, mutta okraa, sen olennaista ainesosaa, rupesi tekem??n kovasti mieli. Paukkuvaa pakkasta uhmaten (haluan takaisin etel??n!) otin suunnan kohti Vii Voania, ja ostin sielt? viimeiset kaksi pakkausta tuoretta okraa sek? kuivattua tamarindia, joka n?ytt?? kovasti taateleilta. Tamarindia kutsutaankin joissain yhteyksiss? intian taateleiksi.

Hakaniemest? saa my?s halal-lihaa, tosin v??r?oppisesti pakastettuna. Halal-teurastukseen ja siihen liittyv??n potentiaaliseen el?inr??kk?ykseen en ota kantaa: halal-kaupat nyt vain sattuvat olemaan ainoita paikkoja josta olen onnistunut l?yt?m??n suuresti himoitsemaani vuohenlihaa. Suomessa vuohia ei k?yt?nn?ss? kasvateta ruuaksi, vaan niit? pidet??n l?hinn? lemmikkein?. Jossain M?nts?l?n l?hell? on kuulemma maatila, joka myy vuohia tilauksesta, mutta kokonaisen ruhon ostaminen yhden hengen taloudessani ei ole oikein j?rkev??. Niinp? olenkin toistaiseksi ruotsalaisen pakastelihan varassa.

Gumbon sijaan p??tin tehd? bamia, joka on hyvin yleinen ruoka Pohjois-Afrikassa ja L?hi-id?ss?. Bamia on okra-tomaattipohjainen lihamuhennos, ja syntyy todella pienell? vaivalla, joskaan ei aivan hetkess?, sill? lihan kypsyminen vie oman aikansa.

Bamia, vuohi-okramuhennos

nelj?lle (350 kcal / annos)

500 g vuohta tai lammasta
400 g tuoretta tai pakastettua okraa
4 valkosipulin kyntt?
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
100 g kuivattua tamarindia
400 g t?lkki tomaattimurskaa
3+9 dl kiehuvaa vett?

Kuivattu tamarindi myyd??n sitke?ksi harkoksi puristettuna; leikkaa se pieniksi paloiksi ja j?t? likoamaan 3 desiin kiehuvaa vett?.

Huuhtele okrat ja leikkaa palkojen tyvet ja k?rjet pois. Liota 5 minuuttia kylm?ss? vedess? ja valuta kuivaksi.

Puhdista liha ylim??r?isest? rasvasta ja leikkaa parin sentin kuutioiksi. Keit? lihoja 5 minuuttia runsaassa vedess?, mink? j?lkeen kaada vesi pois. Kuori valkosipulin kynnet ja paista niit? kokonaisina tai halkaistuina lihapalojen kanssa muutama minuutti, kunnes molemmat ovat saaneet hieman v?ri?. Kaada lihojen p??lle 9 dl kiehuvaa vett?, ja anna kiehua 30 minuuttia.

Siivil?i liotetut tamarindit, ja ota tahnaa voimakkaasti puristaen siit? valuva neste talteen. Lis?? t?m? noin 3 dl tamarindilient?, suola, pippuri, tomaattimurska ja okrat lihojen joukkoon. Anna kiehahtaa 5 minuuttia, ja hauduta hiljakseen viel? 30 minuuttia. Sekoita kevyesti puoliv?liss? varoen rikkomasta okranpalkoja.

Valmis bamia sopii sy?t?v?ksi muhennoksena riisin kanssa tai sellaisenaan soppana, jolloin reseptin annos riitt?? reilusti kahdelle.


2 Responses to “Bamia, it?mainen muhennos vuohesta ja okrasta”  

  1. Polkkapossu

    Ai jai. Kunnon gumboa, johon tulee mausteista makkaraa ja kanaa, ei mik??n voita ;)

  2. Antti

    Mmm, tuo mausteisen makkaran huono saatavuus olikin kai se varsinainen syy miksen jaksanut tehd? gumboa. Sellon citymarketista saisi hyvi? raakamakkaroita, mutta sinne pit?isi l?hte? erikseen…
Postings by Month