Doughboy -ruokablogiSahramikalkkunaa ja perunamuusia

Sahrami on maailman kallein mauste, jota saadaan Crocus Sativus -kukan emeist?. Jotta tuotanto ei olisi aivan liian helppoa, jokaisessa kukassa on vain kolme 5-6 cm pitk?? emi?. Sahramin aromia saadaan vain n?iden emien k?rjist? reilun sentin matkalta. Niinp? keruu on puhdasta k?sity?t? – kiloon tarvitaan noin 150.000 kukkaa – ja hinta sen mukainen.

Korkean hinnan vuoksi maailma on v??r?ll??n sahraminv??rent?ji?, ja melko suoraan voin kehottaa j?tt?m??n etel?nmatkalta ostamatta sen halvan pussin sahramiksi v?itetty? ainetta. Todenn?k?isimmin sinulle yritet??n kaupata joko kurkumaa, mauttomia emien alaosia, v?rj?ttyj? ja kuivattuja keh?kukan ter?lehti?, maissint?hk?n “silkki?”, tai ainakin n?ill? reilusti jatkettua sahramia. Keskiajalla sahraminv??rent?j?t tuomittiin kuolemaan, nykyisin huijareita on paljon enemm?n el?vien kirjoissa.

Meill? kaupoissa myyt?v? sahrami lienee aitoa, mutta silloin t?ll?in kuulee v?itteit? laadun olevan keskinkertaista. Tilasin taannoin unssin (28,34 g) sahramin luotteja, siis juuri niit? emien yl?osia, sanfranciscolaisesta “Vanilla, Saffron Imports“-nettikaupasta. Netin keskusteluryhmiss? heill? on hyv? maine, eik? minullakaan ole ollut valittamista. Unssi maksaa $35,95 ja toimituskulut Eurooppaan lis?ksi $17. N?in kokonaishinnaksi tulee 44 euroa. L?hikaupassa puoli grammaa sahramia maksaa 2-3 euroa, ja sama m??r? nettisahramia vain 0,78 euroa. Sahrami s?ilyy kuivassa vuosikausia, joten tilausta voi korkean laadun lis?ksi yritt?? perustella itselleen taloudellisestikin…

Nyt sahramia on joka tapauksessa vaikka muille jakaa, joten p??tin kokeilla jossain netiss? n?kem??ni sahramikanan resepti?. Korvasin kanan kalkkunafileell? kun sellainen sopivasti osui kohdalle.

Sahramikalkkuna

kolmelle-nelj?lle

1/2 tl sahramia (tai pari-kolme kaupan annospussia)
1 kg kalkkunan rintafilee
2 rkl voita
1 iso sipuli
1-2 cm tuoretta inkiv??ri?
1-2 tuoretta punaista tai vihre?? chili? maun mukaan
1-3 valkosipulin kyntt?
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1 tl suolaa
vaaleaa Maizena-suurustetta

Kuumenna lasissa pieni tilkka vett? liki kiehuvaksi ja sekoita sahrami siihen. Anna aromien liueta v?hint??n puoli tuntia; mit? pidemp??n, sit? parempi.

Suikaloi sipulit, murskaa valkosipulin kynnet, raasta inkiv??ri ja hienonna chilit. Leikkaa kalkkuna 3-4 sentin kuutioiksi. Kuumenna voi pannulla ja lis?? sipulit, inkiv??ri ja chilit. Paista kevyesti kunnes sipuli on pehmennyt ja kauniisti ruskettunutta. Lis?? valkosipuli, kardemumma ja sahramivesi. Lis?? kalkkunapalat ja sekoita niin, ett? palat saavat soosia ymp?rilleen.

Lis?? suola ja keita hiljakseen kannen alla v?lill? h?mment?en noin 25 minuuttia tai kunnes kalkkuna on kyps??. Suurusta tarvittaessa Maizenalla.

Tarjoile valkosipuliperunamuusin tai perinteisemm?n riisin kera.

Sahramin maku on melko mieto, joten sit? ei kannata peitt?? muilla vahvoilla mausteilla. Koko asuntoon levi?v? huumaava tuoksu on sit?kin voimakkaampi. Aina sahramia k?ytett?ess? on t?rke?? liottaa sit? aluksi kuumassa vedess?, etikassa tai alkoholissa. Muuten kallisi mauste menee hukkaan.


Postings by Month