Doughboy -ruokablogiDuck breasts with braised onions and plum sauceJos ravintolan ruokalistalla on ankanrintaa, sit? todenn?k?isesti l?ytyy pian my?s minun lautaseltani. Moni kaihtaa ankkaa raaka-aineena aivan turhaan kuvitellessaan sen valmistamisen olevan jotenkin erityisen vaikeaa. Oman kokemukseni mukaan ankanrinta paistuu siin? kuin mik? muukin pala hyv?? lihaa. T?rke?? on malttaa antaa tarpeeksi aikaa marinoitumiselle, mieluusti t?ysi vuorokausi tai ainakin y?n yli. Ankka kuten lehm?k??n ei pid? kahdesti tappamisesta, eli parhaaseen lopputulokseen p??st?ksesi sisuksen on j??t?v? reilusti punaiseksi. Ankan mehukas ja aromikas liha todella k?rsii liiasta kypsent?misest? ja mik? pahinta, kadottaa mureutensa.

Inspitaation t?h?n ruokalajiin sain maanmainion (ei ehk? niink??n reseptiens? vaan visuaalisuutensa ansiosta) What’s Cooking -sarjan Thai-osasta. Varsinainen thairesepti t?m? ei ole, chili, lime ja soija vain tuovat h?iv?hdyksen aasialaisesta keitti?st?. T?m? sopii siis hyvin my?s niille, jotka eiv?t thairuuasta muuten pid?.

Lisukkeeksi t?lle ruokalajille sopii mainiosti my?s jasmiiniriisi, mutta halusin pit?? kalorit kurissa joten riisi sai tehd? tilaa mehukkaille uunisipuleille.

Ankanrintaa ja uunisipuleita luumukastikkeella

kahdelle

Marinadi:
1-2 valkosipulin kyntt?, murskattuna
2 tl palmusokeria tai tummaa ruokosokeria
1 1/2 rkl limen mehua
1/2 rkl soijakastiketta
1/2-1 tl chilikastiketta tai vastaava m??r? tuoretta chili?

Kastike:
1 rkl luumuhilloa
1/2-1 dl kanalient?, aitoa tai kuutioista
suolaa ja pippuria

Uunisipulit:
1-2 isoa sipulia per henki
1 lihaliemikuutio sipulia kohti
voita
balsamicoa
yrttej? (timjamia, rakuunaa, rosmariinia, meiramia etc.)

Leikkaa ter?v?ll? veitsell? ankan nahkaan ristikk?isi? viiltoja reilun sentin v?lein siten, ett? syntyy kaunis timanttikuvio. Viiltojen tulee ulottua reilusti rasvaan asti, mutta varo vaurioittamasta itse lihaa.

Sekoita murskatut valkosipulinkynnet, palmusokeri, limen mehu, soija ja chili kesken??n. Laita ankanrinnat pakastepussiin, kaada marinadi niiden p??lle ja sekoita huolellisesti. J?t? j??kaappiin marinoitumaan v?hint??n kolmeksi tunniksi, mieluiten y?n yli.

Laita uuni l?mpi?m??n 175 asteeseen noin tuntia ennen suunniteltua ruoka-aikaa. Kuori sipulit ja leikkaa siivu niiden yl?- ja alap??st?, jotta ne pysyisiv?t pystyss? uunissa ja lautasella. Koverra yl?pintaan peukalonment?v? kolo vaikka teelusikalla. Painele haarukalla reiki? kolon pohjalle auttamaan sipulin maustumista uunissa. Varo kuitenkin puhkaisemasta ulommaisinta kuorta. Paina lihaliemikuutio jokaisen kuopan pohjalle, sipaise sen p??lle nokare voita, lorauta hieman balsamicoa ja ripottele mieleisi?si yrttej?. Peit? lopuksi kolo kaivertaessa syntyneell? “hatulla”. Kiedo sipulit yksitellen folioon ja paista 45 minuuttia tai kunnes t?ysin pehmenneit?.

Ankanrinnat eiv?t kaipaa ylim??r?ist? rasvaa paistamiseen, siin? ne ovat t?ysin omavaraisia. Vaikka et s?isik??n nahkaa, kannattaa rintafileet paistaa sen kanssa. Ota fileet j??kaapista l?mpenem??n hyviss? ajoin ennen paistamista.

Kuumenna pannu tulikuumaksi ja t?ll? aikaa kuivaa ankanrinnat marinadista. S??st? marinadi. Paista ensin nahkapuoli alasp?in 4-5 minuuttia. Tarkkaile pannun l?mp?tilaa ja alenna tarvittaessa, nahka ei saa palaa karrelle. Kaada pannulle sulanut rasva pois ja k??nn? fileet. Paista 2-3 minuuttia kunnes pinta on kauniisti ruskettunut. Lis?? pannulle s??stetty marinadi, luumuhillo ja kanaliemi. Anna muhia viel? pari minuuttia. Nosta ankanrinnat leikkuulaudalle ja anna j?lkikypsy? kymmenisen minuuttia. Jos kastike on liian juoksevaa, jatka sen keitt?mist? kasaan kunnes sopivaa.

Poista sipulit varovasti foliosta, ne ovat nyt hyvin pehmeit? ja mehukkaita. Isosta lusikasta on apua nostelussa. Leikkaa ankanrinnat viistosti ohuiksi viipaleiksi, asettele lautaselle sipulien viereen ja pirskottele luumukastikkeella.

Vaikka ankan nahka onkin suurta herkkuani, olen viime aikoina syd?n verta vuotaen leikannut sen irti paistamisen j?lkeen ennen viipalointia. Ankan liha itsess??n on v?hrasvaista, mutta paksu nahan alainen rasvakerros tuplaa helposti annoksen energiam??r?n.


Postings by Month