Doughboy -ruokablogiDurian – hedelmien kuningas. NOT!

Fresh durian in Taipei, TaiwanKaakkois-Aasiassa matkustaessani olen monesti enemm?n tai v?hemm?n tietoisesti pannut merkille ison ja piikikk??n hedelm?n, mutta syyst? tai toisesta siihen tutustuminen on aina p??ssyt j??m??n v?liin. Jossain vaiheessa kuulin, ett? hedelm?n nimi on durian, ja ett? sen kuvottavan hajun takia monet hotellit ja julkiset kulkuneuvot ovat kielt?neet niiden tuomisen tiloihinsa. Vasemmanpuoleisen kuvan tuoreesta durianista nappasin Taipeissa, Taiwanissa.
Kyps? durian on noin jalkapallon kokoinen, 1-5 kilon piikkipallo, jonka paksun kuoren suojissa on vaniljakastikemaista hedelm?lihaa sek? joukko avokadon siemenen n?k?isi? ja kokoisia siemeni?. Durianin avaaminen onkin kinkkisempi juttu – toiset k?ytt?v?t siihen raakaa voimaa, mutta ajan kuluessa sen kuori halkeaa itsest??n. Aasiassa, jossa durianit myyd??n usein kojuista katujen varsilta (kenties sen ominaisl?yhk?n vuoksi?), kauppiaat pyydett?ess? aukaisevat hedelm?n valmiiksi.

Jokin aika sitten panin merkille, ett? Vii Voanin pakastealtaassa oli laatikollinen kokonaisia durianeja. Eilen lempikauppani valikoimia taas kahlatessani nuo herkullisen n?k?iset hedelm?t sattuivat taas silm??n, ja tiedustelin kassalta niiden hintaa. Nelj?n euron kilohinnalla yli kolmekiloiseen hedelm??n investoiminen pisti jo arveluttamaan, mutta kauppias ehdotti heti vaihtoehdoksi valmiiksi kuorittua, pakastettua hedelm?lihaa. Kun 450 gramman paketti maksoi vain nelj? euroa, ostop??t?s oli helppo tehd?.

Frozen durian bought in Helsinki, Finland Thawed frozen durian

Parin tunnin p?yd?ll? sulattelun j?lkeen avasin paketin, mutta hetken jo luulin saaneeni norsun kivekset tai jotain vastaavaa – konsistenssi kun oli pehme?n kumimainen. T?ss? vaiheessa hedelm?liha tuntui viel? aavistuksen kohmeiselta, joten jatkoin tutkimuksia reilun tunnin kuluttua. Vasta nyt tajusin, ett? hedelm?liha oli k??rittyn? elmukelmuun, ja vasta sen poistamisen j?lkeen durian alkoi et?isesti muistuttaa sy?t?v?? tavaraa. Kelmun poisto valitettavasti vain vahvisti jo ennest??n pikanttia hajua, jota voisi luonnehtia spurgunkusimaiseksi. Ruokakriitikko Richard Sterlingin kuvaus “its odor is best described as pig-sh*t, turpentine and onions, garnished with a gym sock” on mielest?ni hieman liioitteleva, mutta ymm?rr?n kyll? syyn hotellien duriankielteisyyteen.

Hedelm?liha on todella kuin vaniljakastiketta, ja ilman lusikkaa sit? on turha yritt?? sy?d?. En osaa oikein kuvailla makua, sen verran erikoinen se on. Ei paha, mutta minun kirjoissani t?st? hedelm?st? ei kruunata kuningasta.


21 Responses to “Durian – hedelmien kuningas. NOT!”  

 1. Anna

  Sun Taiwanin-kuvat sai haluamaan kuplateet?. Niiss? oli my?s kimppu litsihedelmi?, jotka opin kuorimaan kun umpikiinankielinen vierustoveri Chinatown-bussissa yst?v?llisesti tarjosi ja n?ytti.

  ZZ

 2. Antti

  Taipein Starbuckseista sai my?s namia kahvia, jossa seassa kahvikyytel?kuutioita. Nam!

 3. Anna

  Kuutioista tuli mieleen et oon niin surullinen tapaus et katoin torstaina Apprentice-finaalin. Siin? toinen apprentiisikandidaatti j?rjesti hyv?ntekev?isyystapahtuman jonka alkudrinksuissa oli jotain ihme salamavalon tavoin v?lkkyvi? j??kuutioita. S?hk? ja juoma sopii yhteen hyvin???

  ZZ

 4. pagisija

  Durian! Argh! Entinen kumppanini oli reissuiltaan tuonut kovia durian-karkkeja, joita sitten viaton ilme naamallaan tarjoili yst?v?piirilleen minut mukaan lukien. Maku muistutti l?hinn? pilaantunutta sipulia. Itse sain juuri ja juuri nielty? omani, suurin osa taisi joutua sylkem??n karkkinsa pois. Ja se lemu!

  Oli se pahaa :P. Liek? tuore hedelm? sitten parempaa…

 5. Antti

  Ei se tuore hedelm? mit??n herkkua ollut. Toisen hedelm?lihap?tkyl?n s?in ihan mielenkiinnosta, ja toisen j?tin j??kaappiin odottamaan otollisempia aikoja. ?sken heivasin sen roskikseen, kun kahden p?iv?n j?lkeen se alkoi haista hieman k?yneelle. Voinet kuvitella, ettei haju alkuper?isest? ainakaan parantunut =) Mutta tulipahan kokeiltua…

 6. Anna

  Noi durianit (oikeanpuoleinen kokokuva) n?ytt?? ihan joltain kansainv?lisen elinkaupan kohteelta. Y?kkkk.

  ZZ

 7. Antti

  No siit?h?n se norsukommentti tuli…

 8. Pekka

  Olin ty?matkalla Singaporessa ja tuli maistettua ensimm?isen ja viimeisen kerran t?t? kuningas hedelm??.
  Noin 10m ennen myyntikojua rupesi hajuaistini poimimaan
  pikanttia tuoksua , paikallinen kaverini kysyi tuleeko sinulle mieleen mit??n tuoksusta? Joo tulee pilaantunut liha l?hinn?, se sai kaverini hymyilem?? ja lupasi tarjota maistiaiset.Sanoi ett? maistan jos itsekkin sy?t ja niinh?n sit? sitten joutui maistamaan.Yll?tys yll?tys maku t?ss? sis?elint? muistuttavasa hedelm?ss? ei ollutkaan hajun veroinen vaan makean karvas vanilijamainen oikeastaan aika hyv?.
  En kuitenkaan j??nnyt kaipaamaan t?t? makua, oikeastaan haluaisin unohtaa sen.

 9. jvb

  Olen jostain lukenut kuvauksen durianista: ” it´s like eating blancemagne in dirty toilet”

 10. P?ivi

  Durian hedelm?, muistoja her?tt?v?!
  Min? puolestani tutustuin durianiin t?ss? kuukausi sitten.
  Puolisoni oli ollut Bangkokissa kollegansa kanssa ruokaostoksilla ja silt? oli suosituksesta l?htenyt mukaan Durian Chips.
  ETT? OLIVAT HERKKUA!
  Koko perheemme mutustelee n?it? perunalastuihin verrattavia herkkuja, jotka ovat kuitenkin ravinto arvoltaan jotain aivan muuta kuin kotoisa rasva ja suolapommi, perunalastu.
  Pieni suola kuivatun durian lastun p??ll?, ah mik? herkku!
  Suosittelen, eiv?t haise ollenkaan vaan maistuvat herkulle, ja ovat viel? lis?ksi tosi terveellisi?!
  -Durian Chipseihin hurahtaneet aikuiset ja lapset!

 11. Pipsa

  Ostin 2004 Nykiss? k?ydess?ni moisen hedelm?n Chinatownista. Muistan viel?kin myyj?n varoitukset, “it smell like shit but it’s GOOOOODD”. Sain avattua hedelm?n pient? v?kivaltaa k?ytt?en puiston penkill? ja lapoin hajusta huolimatta hedelm?lihaa suuhuni. Maistui paremmalta kuin hajun perusteella olisi voinut kuvitella.

  Viime viikolla ostin taas Chinatownista samaisen hedelm?n ajatuksena verest?? muistoja. T?ll? kertaa olo ei ollut yht? kokeileva ja hedelm? j?i sittenkin sy?m?tt?. Spurgulle se tosiaan lemuaa ;D

 12. M.E.

  Heh, on se kumma miten j?rjestelm?llisesti eurooppalaiset haju- ja makunystyt tuntuvat karsastavan durian-hedelm??. Toki se haju minunkin mielest?ni vahva on, mutta sen sijaan, ett? kuvailisin hedelm?n hajua esim. lemuksi, minulle haju on positiivisella tavalla yksinkertaisen Huumava. Ja oikein kyps?n durianin maku, aijai, sen herkullisempaa en hedelm?kunnasta tunne… :) Voisikohan sit? et?isesti verrata johonkin kermalik??riin.

  Luulen, ett? kyseess? on vahvasti tottumiskysymys. Itse kun olen aika pienest? jo altistunut eksoottisille hedelmille.

 13. Juuri Thaimaasta

  Itse koen jo hirveit? vieroitusoireita durianeista, vaikka viimeisen s?in vasta pari p?iv?? sitten. Thaimaan matkalla kun aamupalaksi vakiintui nopeasti mango (jota en ole ennen muuten edes pystynyt siet?m??n, niin limaista ja ?ll?n oloista, mutta t?ll? kertaa satuin sitten maistamaan oikein kunnollisia, kypsi? mangoja) ja durianin nelj?nnes – hieman makeaa ja raikasta mangoa, sitten ihanan leivosmaista, taikinamaista ja addiktoivan makuista piikkihedelm??. Korvasi kyll? jo muutaman totuttelukerran (my?nn?n, onhan se erikoisen makuista, mutta komppaan edellist?, positiivisesti huumavalla tavalla) j?lkeen ananaksen lempihedelm?n?ni.

 14. Thaikkuherkku

  T?ss? toinen durianiin lomamatkoillaan hurahtanut. Paikalliset ihmetteliv?t miten joku l?nsimaalainen voi pit?? durianista, mutta minulle se oli ensimm?isest? maistista l?htien suurinta herkkua. Halusin sit? joka aamu, yksi tai kaksi durian-p?k?lett? ja kahvi soijamaidolla ja hyvin jaksoi olla sy?m?tt? vaikka my?h?lle iltap?iv??n asti. T?ytt?v?? ja hyv??, mielest?ni jotain banaanin ja avocadon v?limaastosta, ehk? my?s v?h?n vaniljakastikemaista kuten jotkut sanoivat.

  Ehk? ominaishajussani on jotain vialla, mutta en ymm?rr? kommentteja durianin pahasta hajusta. Minusta se ei tuoksunut oikein millek??n, ehk? vienosti makealle?

 15. pekkolius

  Ei kannata kaljaa ja tuoretta duriania sy?d? liikoja samaan aikaan tai tulee kohtuu tukalat olot :D
  ja tuo haju tosiaan on aivan helvetin paha ainakin tuoreena ostettuna.

 16. Vix

  Minulla maistatettiin Durian-karkkeja. Muutaman sekunnin ajan nen?ss?ni k?v?isi valkosipulin tuoksu, mutta sitten maistoin ja haistoin vain t?ytel?isen hedelm?n, jossa kilpaili kesken??n v?hint??n puolen tusinan erilaisen hedelm?n maku.
  En todellakaan voi ymm?rt?? mit? ep?miellytt?v?? ihmiset kokevat noissa karkeissa, ymm?rr?n kyll? ett? jotain, sill? katsoin kahden ihmisen karkinsy?misyrityksi?.
  Ihmettelen my?s, miksi minua varoitettiin sen j?lkimausta, kaikki sen j?lkeen sy?m?ni ja juomani maistui silt? kuin pitikin eik? maku palannut takaisin suuhuni.
  Olen miettinyt olenko Malesiassa ja Singaporessa k?ydess?ni mahtanut sy?d? itse hedelm??kin, sill? maku oli tutunomainen. Takaraivossani oli my?s tunne, ett? olen juonut jotain sen makuista joskus, mutta en saa mieleen miss? t?llainen olisi tapahtunut.

 17. Katja Holmsten

  Mun suurta herkkua. Hajukin on tavallaan “hyv?”, kun yhdist?n sen taivaalliseen makuun. Anthony Bourdain kuvaili hajua osuvasti. Henkil? haudataan Stilton juuston kanssa ja kaivetaan yl?s parin viikon p??st?. Summa summarum mielett?m?n herkullista, mut makuun t?ytyy tottua. Ja voihan sit? mussuttaa banaaneja lopun ik?ns?. V?h?n sama ostereiden kanssa. Vaatii totuttelua.

 18. Tero

  Maistoin juuri ekan kerran duriania ja voi ett? mit? herkkua! Tuoksu on kuin sipulilla, mutta odotin kuvausten perusteella jotain paljon pahempaa hajua. Ei t?m? mit??n l?yhk?? ole! Maku sen sijaan on kyll? kermalik??rim?inen ilman alkoholin vivahteita. Todella pehme? ja kermainen maku, jonka makeus on juuri sopivaa – ei liian v?h?ist? eik? liian voimakasta. Minulla t?m? ei tarvinnut lainkaan totuttelua, heti ensimm?isest? maistiaisesta asti todella herkullista omaan makuuni. :)

 19. Kari Jylh

  Balilla ensikokemukset hedelm??n paikallisessa ruokalassa. Sen verran j?i kielen p??lle, ett? parin kuukauden p??st? Singaporessa t?ytyy etsi? kaipaus esiin.

 20. Jukkapee

  Koukussa t?h?n upeaan hedelm??n – muu perhe kiljuu inhosta. Ennakkoluuloista porukkaa. Min? senkun nautin. Haju pit?? pahat henget loitolla.

 21. Pike

  I will taste it again ? – The first experience in the East was an so infernal catastrophe, I must try again !
  Where will I get hold of it in Finland ?Leave a ReplyPostings by Month