Doughboy -ruokablogiFirst of all, I want to congratulate Orangette for the Best Overall Food Blog award in the 2005 Food Blog Awards!

Tämänpäiväinen resepti on suora lainaus Orangeten ehtymättömästä listasta toinen toistaan herkullisemman näköisiä ruokia. Tämä on myös omistettu Pastanjauhajien Rosmariinille, tunnetulle tomaattien suurelle ystävälle ;)

Uunissa kuivatut tomaatit

Karamellisoiduista sipuleista kertoessani olin jo hieman huolissani siitä, mitä muut ajattelisivat huikean pitkältä tuntuneesta neljän tunnin kypsennysajasta. Tänään lohdutan itseäni sillä, että paukkupakkasten päättyminen on keventänyt Fingridin kuormitusta, ja näin ollen yhdeksän tunnin yhtäjaksoinen sähköuunin käyttämiseni ei liene moraalisesti arvelluttavaa…

Monen mielestä nykypäivän tomaatit ovat vetisiä ja mauttomia, ja kieltämättä itsekin olen ostanut tuoreita tomaatteja suhteellisen harvoin. Aurinkokuivatut tomaatit ovat maukkaita, mutta usein tolkuttoman kalliita, tai oliiviöljyyn hukutettuina turhan tuhtia syötävää. Pitämällä tomaatinpuolikkaita pitkään uunissa alhaisessa lämpötilassa niistä haihtuu runsaasti vettä, ja jäljelle jäävä noin kolmasosaan alkuperäisestä kutistunut lopputuotos on kaikessa yksinkertaisuudessaan hämmästyttävän aromikasta: tomaattien konsentroitunut makea happamuus suorastaan pakottaa napostelemaan niitä suoraan uuninpelliltä.

Uunikuivatut tomaatit

pellillinen

n. 1 kg kypsiä (luumu)tomaatteja
oliiviöljyä
merisuolaa
kuivattua korianteria

Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen. Pese tomaatit, halkaise ne pystysuunnassa kahtia ja leikkaa navat irti. Asettele tomaatinpuoliskot pellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Sivele kevyesti oliiviöljyllä ja ripottele merisuolalla ja korianterilla. Paista uunin keskiosassa 6-9 tuntia, tai kunnes tomaatit ovat kutistuneet kolmasosaan alkuperäisestä koostaan, mutta ovat vielä mehukkaita.

Säilytä tomaatteja jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Ne käyvät sellaisenaan lisukkeina, salaateissa, pitsan tai pastan kanssa tai muuten aurinkokuivattujen tomaattien sijaan.


6 Responses to “Merisuolalla ja korianterilla maustetut 9 tunnin tomaatit”  

 1. Anna

  N?ytt?v?t tosi sy?t?vilt? – jopa mun ruokahalu her??! Oon joskus itsekin tehnyt noita parhaaseen tomaattisesonkiin, muuten samat h?ysteet mutta olen ruikannut p??lle viel? v?h?n balsamietikkaa.

  ZZ

 2. cele

  On kyll? hyv?n n?k?isi? tomaatteja. Hyv? vain, ett? jossain postaillaan n?it? v?h?n pidemm?n kaavan mukaan valmistettavia ruokia.

 3. Rosmariini

  Oi, minulle omistettuja tomaatteja! Tuossahan olisi hyv? taustakuva l?pp?riini. :) Pit??p? tehd? noita itsekin, kun tomaattikokkausta (eik? varsinkaan tomaattibloggausta) ole koskaan liikaa.

  Kielt?m?tt? varsinkin n?in talviaikaan tuoreiden tomaattien mauttomuus saattaa joskus hieman lannistaa, mutta onneksi s?ilyketomaateissa on aina sek? makua ett? luonnetta.

  Ja hienoa, ett? ruokabloggaus on maailmalla noin kova sana.

 1. Tomaatti-caesar at Doughboy
 2. Jerusalem Artichoke Soup With Sun Dried Tomatoes and Bacon Topping at Doughboy
 3. Jerusalem Artichoke Soup With Sun Dried Tomatoes and Bacon Topping | Drama BlogPostings by Month