Doughboy -ruokablogiCarrot Cake with Lemon-Philadelphia frosting

T?ss? ennen joulua lupaamani porkkanakakun resepti. Kirjoitin t?m?n lent?ess?ni kohti Uutta Seelantia, ja olin jo kokonaan unohtanut sen olemassaolon :)

Amerikkalaisista leivonnaisista porkkanakakku on yksi suosikeistani, enk? taida olla ainoa: usein pienill? oransseilla marsipaaniporkkanoilla koristettuja porkkanakakkuneli?it? on tarjolla Yhdysvalloissa liki jokaisessa ravintolassa, jolla on erillinen j?lkiruokap?yt?. My?s etniset ravintolat ovat tajunneet t?m?n suuren suosion “? itse olen sy?nyt porkkanakakkua ainakin kiinalaisissa ja japanilaisissa buffeteissa lukuisten amerikkalaista ruokaa tarjoavien ketjujen, kuten Old Country Buffetin, lis?ksi.

Suomessa porkkanaa ei koeta kovinkaan eriskummalliseksi raaka-aineeksi leinonnaisissa, tekeeh?n Fazerkin porkkanas?mpyl?it?. Niin porkkanakakussa kuin “?s?mpyl?iss?k??n porkkana ei juurikaan tuo makua taikinaan, vaan l?hinn? v?ri? ja mehevyytt?. Nykyp?iv?n? porkkanan makeus ei tule ensimm?iseksi mieleen, mutta keskiajalla porkkana oli harvoja Euroopassa saatavilla olevia leivonnaisten makeuttajia. Toinen maailmansota nosti porkkanakakun suureen suosioon Briteiss?, kun porkkana oli harvoja s??nn?stelem?tt?mi? juureksia. Hyv?n saatavuutensa vuoksi porkkanaa mainostettiin kansalaisille muun muassa h?vitt?j?lent?jien avulla.

Porkkanan lis?ksi perinteisess? amerikkalaisessa porkkanakakussa k?ytet??n usein p?hkin?it? sek? esimerkiksi ananasmurskaa tai omenahilloa tai “?raastetta tuomaan lis?kosteutta. Lis?ksi kakku on usein kuorrutettu sokerilla tai tuorejuustolla. Itse pid?n tuorejuustokuorrutuksesta, ja t?m?n Joy of Bakingista lainatun reseptin sitruunainen Philadelphia “?kuorrute saa kakun suorastaan sulamaan suussani. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Porkkanakakku sitruunatuorejuustokuorrutuksella

Taikina:
2,5 dl (115 g) p?hkin?rouhetta
350 g porkkanoita punnittuna ennen kuorimista
1 t?lkki ananasmurskaa
4,8 dl (280 g) vehn?jauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl kanelia
4 munaa
3,6 dl (300 g) sokeria
240 ml auringonkukka- tai rypsi?ljy?
2 tl vaniljauutetta

T?yte ja kuorrutus:
100 g huoneenl?mp?ist? suolatonta voita
400 g Philadelphia Extra Light “?tuorejuustoa
250 g tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
1 tuore sitruuna (pelkk? kuori raastettuna)
Voitele ja korputa tai vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan 23 cm vuokaa, tai tilavuudeltaan vastaavaa suorakaiteista vuokaa. L?mmit? uuni 175 asteeseen.

Jos p?hkin?t ovat kokonaisia, hienonna ne karkeaksi rouheeksi. Paista p?hkin?rouhetta pannulla, kunnes se alkaa tuoksua ja ruskistuu hieman. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi.

Sekoita jauhot, ruokasooda, leivinjauhe, suola ja kaneli valmiiksi kesken??n. Vatkaa munia noin minuutti vaahdoksi. Lis?? sokeri ja vatkaa kunnes munavaahto on hyvin vaaleaa ja kuohkeaa, noin 4-5 minuuttia. Lis?? vaniljauute ja kaada ?ljy taikinan sekaan tasaisena norona samalla vatkaten.

Lis?? jauhoseos, mutta vatkaa vain sen verran ett? jauhot juuri sekoittuvat taikinaan.

Sekoita lastalla varovasti laskostellen porkkanaraaste, p?hkin?t ja ananasmurska. Varo, ettei munavaahto laske. Jaa taikina tasaisesti molempiin vuokiin ja paista 25-30 minuuttia, eli kunnes keskelle tuikattu hammastikku tulee puhtaana ulos. Anna kakkujen j??hty? ennen kuin poistat ne vuoistaan.

Kuorrute: Vatkaa Philadelphia ja pehme?, huoneenl?mp?inen voi aivan tasaiseksi s?hk?vatkaimella. Siivil?i tomusokeri vaiheittain joukkoon samalla jatkaen vatkaamista. Lis?? lopuksi vaniljauute ja hienoksi raastettu sitruunan kuori.

Kakku on parhaimmillaan kylm?n?, ja se s?ilyy mainiosti pari p?iv?? j??kaapissa. Kuvan kakku on koristeltu valkosuklaasta pursotetuilla lumihiutaleilla.


42 Responses to “Amerikkalainen Carrot Cake eli porkkanakakku sitruunatuorejuustolla”  

 1. Maurelita

  Miam !

  T??ll? Ranskassa porkkana on yh? kummajainen j?lkk?reiss?, mutta tuo kuullostaa ylivedolta – taidan nakittaa parit kaverit maistamaan kertomatta mit? siell? piileskelee…

  Hauska tutustua blogiisi !

  *vesi kielell?* =)

 2. Antti

  Tervetuloa! Blogisi vaikutti tosi mielenkiintoiselta, ja onnea uunituoreen l?tk?n johdosta :)

 3. Sansku

  Aivan mielett?m?n hyv? kakku! Ei ollut ‘raskas’. Sy?tiin kyll? ittemme miehen kanssa ?hkyyn. Suosittelen kaikille, onnistuu varmasti! Kiitos ohjeesta! :o)

 4. Antti

  Sansku: hih, kiva ett? maistui :) Tein sit? itsekin pari viikkoa sitten halloween-juhliin, ja kakku on yh? yksi suosikeistani. Nyt vain unohdin korputtaa / vuorata vuoan leivinpaperilla, ja seurauksena oli kakun j?m?ht?minen vuokaan ja hermojen kiristyminen. Onneksi siit? sent??n selvisi pienell? s??t?misell?, ja juustokuoren altahan ei pienet virheet n?y! :)

 5. marika

  Ajattelin kokeilla reseptisi?si, kun noita porkkanoita sattuu kotosalta enemm?nki olemaan. Mutta sit? mietin, ett? mik? on ideana siin?, ett? kakkua tulee kaks vuokallista? Ne kakut kasataan p??llek?in, vai kaksi erillist? kakkua??

 6. Antti

  Joo, kaksi kerrosta ladotaan p??llek?in ja v?liin samaa tavaraa kuin kakun pinnallekin. T?m? ei tietysti ole pakollista: yht? lailla kakusta voi tehd? yksikerroksisen, mutta tykk??n itse enemm?n paksusta kakusta.

 7. marika

  Siit? yhdest? vuokallisesta ei vissiin sitten tule ihan ?lytt?m?n paksu? Mietinp? sit?kin, et mahtusko se taikina kerralla yhteen 23 cm halkasijaltaan olevaan vuokaan, mie kun en omista ku yhen sopivan kakkuvuoan, ja taikina kerkee l?ss?ht??, jos paistaa ensin puolet taikinasta ja sitten vasta toisen kerroksen… Kakkujen paistaminen on filosofista puuhaa.. =o)

 8. Antti

  K?ytt?m?ni vuoat ovat kyll? aika isoja, joten jos kaiken taikinan tuuppaat yhteen vuokaan saatat saada j?ttipaksun raakileen lopputuloksena. Kokeile puolittaa resepti ja tee ensin kokeeksi yksi kerros. Jos se onnistuu mielest?si tee toinen, tai kuorruta vain yksinkertainen annos. Kumman tahansa tavan valitset olen varma ett? yll?tyt positiivisesti :)

 9. marika

  okei, kiitos, taidan kummiski varmuuden vuoksi kipitt?? lainaamaan sen toisen vuoan, ni ei mee koko p?iv?? leipoessa. Tarkotus tarjota kakkua huomenna syntt?rivieraille, saa n?h? mit? tykk??v?t..

 10. Mika

  Vuokien m??r?st? sen verran, ett? yhdell?kin p?rj?? mainiosti. Olen nyt pari kertaa tehnyt tuon sellaiseen 25-26 cm vuokaan ja ihan hyv? tulee, paistoaikaa vaan t?ytyy pident?? ja v?h?n l?mp?? vastaavasti laskea jottei pinta pala. 150 astetta 1.15-1.30 tuntia suurinpiirtein.

 11. Erja

  Syntym?p?iv?porkkanakakku onnistui erinomaisesti! Kiitos t?st? hyv?st? reseptist?. Kakun paistoaikaa piti pident?? hieman yli tuntiin 23 cm vuokaa k?ytettyn?. Kakku oli helppo tehd?. Kakusta riitti monelle ja eik? siit? j??nyt mit??n j?ljelle! Kakku sai runsaasti kehuja! :)

 12. Annika

  Kiitos aivan mahtavasta reseptist?! Tein porkkanakakun ensimm?ist? kertaa el?ess?ni kun oli t?n??n vika ty?p?iv? ja sai kyll? todella paljon kehuja! Tein pellillisen ja siit? riitti kaikille eik? ollut vaikeaa “ylipuhua” ihmisi? ottamaan v?h?n lis?? ett? saisin tyhj?n pellin kotiin… =)

 13. katjar

  Tota noin…ep?tietoinen haluaisi kysy? ett? mist? tuota vanilja uutetta saa??? Asun maalla niin on rajalliset resurssit. Vai onko se samaa kuin vanilja-aromi???

 14. Heli

  Kokeilin ohjetta ja tuli aivan loistava kakku!!!!! Ihanan mehev? eik? ?ll?makea. Teen toistamiseenkin viimeist??n anopinanopin kesteille!

 15. Petra

  pystyisik?h?n t?st? mitenk??n tekem??n maidotonta versiota..?

 16. TweetyTwix

  Kiitos kovasti loistavasta reseptist

 17. Jenni

  Ajaako vaniliinisokeri saman asian kuin vanilja-uute? En viitsisi tuollaista erikseen ostaa jos tarvitsen sit? vain muutaman teelusikallisen. Tosin sama se kai on… kai sit? voin ostaakin, katsoo nyt jos per?kyl?n pikkukaupasta l?ytyy. :)

  Kiitos reseptist?, vaikuttaa eritt?in hyv?lt? kakulta.

 18. Antti

  Jenni: kyll? vanilliinisokeri k?y, mutta vanilliini on keinotekoinen aromi. Vaniljauutteessa on mielest?ni pehme?mpi ja aromikkaampi maku.

 19. P?ivi

  Ajattelin kokeilla t?t? uunipellille. Onnistuukohan? Tuleeko t?st? annoksesta liian paljon yhdelle pellille?

 20. Antti

  P?ivi: taikina kohoaa noin kaksinkertaiseksi, joten se vaatii korkeareunaisen (5+ cm) vuoan. En usko, ett? onnistuu pellill?. Taikinasta tulee kaksi vuoallista kakkua, jotka pinotaan p??llek?in.

 21. Kata

  Tein kakun puolittamalla respetin.
  Kuorruteesta tuli v?h?n l?tk?p?tk?? kun se oli huoneenl?mm?ss? odottamassa kakkua uunista.

  Kakku on hyv??, mutta melkoisen ?kl?makeaa. S?in yhden slicen ja join litran vett? p??lle ettei tulisi niin paha olo.

  Ensi kerralla laitan hieman v?hemm?n sokeria.

  Tottumiskysymys kai tuo makeuskin.

 22. Marko

  Kiitos hyv?st? reseptist?!
  Paistoin taikinan korkeareunaisella uunipellill? leivinpaperin p??ll?, onnistui oikein mainiosti. Sen j?lkeen halkaisin puoliv?list? ja laitoin kerrokset p??llekk?in, kuorrutetta v?liin ja p??lle. Nam :)
  Paistui hyvin tunnissa eik? j??nyt keskelt? raa’aksi.

 23. Marko

  Tein korkeareunaiselle uunipellille leivinpaperin p??lle, ja onnistui erinomaisesti! J??hdytin levyn kunnolla, k??nsin leivinpaperin ja toisen pellin avulla yl?salaisin, irrotin pohjapaperin (l?hti hyvin irti), leikkasin kahteen osaan ja laitoin puolet t?ytteest? v?liin, puolet p??lle.
  Eritt?in hyv? resepti!

 24. Eva

  Kiitos t?st? ohjeesta! Halloween taas linjassa. T?t? kakkua tehty nyt parina vuonna ja jokainen kyselee ohjetta sit? maistettuaan. Seuraavakin kakku matkaa taas ty?paikalle perinteiseen Halloween juhlaan.

 25. antti

  j?????rjett?m?n hyv? ohje! t?t? on duunattu jo parina jouluna joulup?yt??n, p?iv?llisen j?lkeinen ?hky on taattu!

  cheers!

 26. Heli

  Kiitos maukkaasta ohjeesta! :)

  Olen pariin otteeseen tehnyt ja kovasti on tyk?tty!

 27. Hannis

  Kaunis kuva, herkullinen resepti. Oma porkkanakakkuni maistui viel? nelj?nten?kin p?iv?n? hyv?lt?. On siis my?s k?yt?nn?llinen, varsinkin kun kakku on niin iso.

  Kiitos!

 28. jenna

  paras porkkanakakku mit? olen ikin? tehnyt/maistanut. ananasmurska loistava lis

 29. Maddy

  Kiitos aivan mahtavasta reseptist?! http://blogs.yorkschool.com/yorkstudents/mgoldberg12/

 30. Elizabeth

  Kiitoksia t?st? reseptist?! Ajattelin tehd? porkkanakakkua syntt?rijuhliin. P??tin v?lill? kokeilla jotakin uutta kun aikaisemmin on tullut tehty? vain noita perus kermakakkuja.

  Leivoin eilen kakun pohjan ja voin sanoa, ett? jo pelkk? taikina maistui todella hyv?lt?! T?n??n olisi tarkoitus koristella kakku. J?i v?h?n ep?selv?ksi, pit??k? kakku kostuttaa jotenkin ennen t?ytteet levitt?mist?? Tuleeko siit? kuivaa jos pist?? juustokuorrutteen suoraan kostuttamattomalle pohjalle? :)

 31. Antti

  Kakku ei tarvitse kostutusta, siit? tulee todella mehukas. Eli
  kuorrute vain reippaasti levyjen v?liin ja pinnalle.

 32. Terhi

  Kiitoksia todella paljon t?st? ohjeesta! T?m? on maailman paras porkkanakakku :) Usein olen tehnyt ja aina on ollut yht? hyv?

 33. Annu

  Oisko vinkki?, mit? vois laittaa p?hkin?n sijasta ku on allerginen??Se varmaan kyll? v?h?n muuttaa makua jos ei ole p?hkin??…

 34. Teresa

  Hei Antti,
  Kiitos reseptist? ajattelin kokeilla sit? tytt?jen illallisjuhlaan p??si?isen?. Mietin, ett? voisikohan t?m?n tehd? muffinivuokiin? niin olisi kaikille valmis annos? sitten vain v?h?n kuorrutetta p??lle ja joku marsipaani koriste.. Niin ei tarvitse kakkua leikata ja s?helt???

  Sitten toinen kysymys, onko tuon philly juuston pakko olla extra light? jos tykk?? enemm?n siit? oikeasta :) Mutta onko lightin koostumus jotenkin olennainen vai s??stitk? vain meilt? v?h?n kaloreita? :) Kiitos paljon jos ehdit viel? vastata t?h?n viestiin!

 35. Henna

  Tein ohjeen mukaan kakun eilen ja se n?ytti ja maistui hyv?lle. T?n??n kuorrutin, en ole kerennyt viel? maistaa. Kuuluiko t?ytteen olla sellaista kermavaahdon tapaista?
  Olen pari kertaa jonkun muun tekem?? porkkanakakkua maistanut ja siin? t?yte ei ole ollut yht? kuohkeaa. Varmaan on monta monta erilaista ohjetta jolla sen voi tehd?. :D

 36. Antti

  Moi Henna, kiitos kommentista! Kyll? t?yte ja p??llys on hieman kuohkeaa, josin ei sellaista ilmah?tt?? kuin kermavaahto, mutta jotain silt? v?lilt?. Kerrosten v?liss? t?yte painuu hieman lyttyyn mutta kuorrutus j?? mukavan runsaaksi ja kosteaksi.

 37. Masa

  Py?r?ytettiin pellillinen porkkanakakkua t?ll? reseptill? bileisiin eilen ja h?visi kyll? ahneiden hippien suuhun kakku sellaisella vauhdilla, ett? ohjetta voi pit?? eritt?in onnistuneena! Kiitos!

 38. Annukka

  Sattumalta surffailin sivuillesi ja l?ysin t?m?n hyv?n reseptin, joka on todella hyv? porkkanakakku resepti. Kiitos siit

 39. Kipinä

  Pettymys. Rouhe ei toimi taikinassa ja kuorrutteesta tulee liian vetelää tuolla ohjeella plus voi pitäisi vatkata ensin yksinään ettei jää pieniä nokareita sekaan :Z

 40. Porkkana

  Kiitos hienosta ohjeesta! Selaisin useita ohjeita, mutta tämä oli paras. Itse olen lisännyt ohjeeseen mukaan vielä kourallisen rusinoita.

 1. Valkosuklaiset lumihiutaleet at Doughboy
 2. Juoksen Siwaan -porkkana-taatelikakku |Postings by Month