Doughboy -ruokablogiHakkaavatko kikherneet HK:n lenkin?

K?yn Suomessa muutaman kuukauden v?lein noin viikon kerrallaan. Kun aikaero on nukuttu pois, ensimm?isiin asioihin kuuluu k?yd? ruokakaupassa ja hamstrata rakkaita eineksi?: maksalaatikkoa, HK:n maksamakkaraa ja lenkki?, lihapiirakoita, pinaattilettuja, Yosa-kaurahapatej?lkiruokia (joille se pienempi pikkuveli irvist??).

V?h? Suomen-reissujen vapaa-aika vilahtaa ohi perhett? ja yst?vi? tavatessa. Jotenkin ironista on ett? aivan j?rjest??n viime aikoina n?iss? tapaamisissa p?yt??n on katettu intialaishenkist? ruokaa. Vaikutelmani on ett? Intia-safkat ovat Suomessa vallitseva megatrendi joka ehk? viel? nousee uhkaamaan pizza-kebabin ja lenkkimakkaran hegemoniaa.

Kuten Helsingin ja muun It?-Euroopan ravintolael?m?? ansiokkaasti erittelev? Mit? s?in t?n??n -blogi testasi, jopa reilu rahvaanravintola Sir Olavi ty?paikkani l?hell? Pikku-Huopalahdessa hallitsee vindaloon l?skisoosia paremmin. Surullista ehk? on l?hinn? se ett? perinteist? suomalaista ruokaa tarjoilevat paikat ovat katoava luonnonvara (kertokaa jos tied?tte hyvi? Helsingin seudulla). Minulle kirkkaasti vuoden paras ravintolael?mys Suomessa on ollut osuminen pitop?yt?lounaalle anonyymiin leirikeskukseen Tuusulanj?rven tienoilla.

Mutta Suomessa asuessani tietysti kokkasin itsekin usein intialaista. Pastanjauhajien kasvisruokateeman hengess? t?ss? kaksi usein tekem??ni ruokaa:

Nopea kikhernepata

kahdelle 

400g tlk kikherneit?
pari rkl ruoka?ljy?
1 sipuli
1 ml (1 maustemitallinen) cayennepippuria tai Rajahin extra hot chilli powderia
1 tl kurkumaa
400 g t?lkki tomaattimurskaa
1 rkl garam masalaa

Paista ?ljyss? sipulit kullanruskeiksi. Lis?? tomaattimurska, chili ja kurkuma. Sekoittele ja paista hetki. Lis?? valutetut ja huuhdotut kikherneet. Hauduta liedell? 10-15 minuuttia. Lis?? garam masala juuri ennen tarjoamista. Annostele lautaselle, halutessasi voit tarjota lis?kkeen? keitetty? basmatiriisi?.

Kikhernepadasta voi tehd? my?s hieman mutkikkaamman, viel? paljon paremman version:

Pinaatti-kurpitsa-kikhernecurry

nelj?lle 

3 rkl ruoka?ljy?
1 pieni sipuli hienoksi hakattuna
2 valkosipulinkyntt? viipaleina
1 n. 5 cm p?tk? tuoretta inkiv??ri? kuorittuna ja pieneksi hakattuna
2 tl kokonaisia korianterinsiemeni?, jauhetaan tuoreeltaan karkeaksi (?l? k?yt? valmiiksi jauhettua korianteria, se menett?? makunsa helposti ja t?m? mauste on ruoan juju)
½ tl juustokuminaa (jeeraa)
½ tl kurkumaa
¼ tl kanelia
1 kasvisliemikuutio + 3 dl vett?
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 tl tulista currytahnaa, esim. Rajah”?s Hot Curry Paste (S-marketit)
300-500 g oranssia tai keltaista kurpitsaa, kuorittuna ja suupaloiksi kuutioituna (voi korvata lantuilla tai nauriilla)
1 tlk (400 g) kikherneit?
250 g pakastepinaattia
suolaa ja mustapippuria

Paista sipulia, valkosipulia, inkiv??ri? ja mausteita paistokasarissa tai muussa hyvin tilavassa korkealaitaisessa pannussa ruoka?ljyss? viitisen minuuttia. Lis?? kasvisliemikuutio, vesi ja tomaattimurska, hauduta 15 min. Paahda erillisess? teflonpannussa pieness? m??r?ss? ?ljy? currytahnaa minuutin verran, ja lis?? sitten kurpitsapalat, joita py?rittelet currytahnassa, kunnes ne hieman pehmenev?t, eli n. 5 min. Siirr? kurpitsaviipaleet ja valutetut kikherneet tomaattisekoitukseen ja hauduta viel? vartin verran.

Sulata mikrossa pakastepinaatti, valuta mahdollinen vesi pois, ja sekoita pinaatti juuri ennen tarjoamista ruokaan. Ruoka on hyvin kauniin v?rinen, kurpitsa on oranssia, kikherneet keltaisia, tomaatti punaista ja pinaattihippuset vihreit?. ?l? sekoita liikaa! Tarjoa heti joko sellaisenaan tai basmatiriisin kanssa.

Huom! T?m? ruoka k?ytt?? hieman pomeranssimaisen makuisia korianterinsiemeni?, jotka poikkeavat t?ysin maultaan tuoreesta korianterista (cilantrosta).

Helsingiss? asuessani hain toisinaan n?iden kikherneruokien seuraksi l?hinepalilaisesta mukaan pari vastapaistettua naan-leip??. Naan-leip?? taitaa saada nyky??n elintarvikekaupoistakin, mutta ennakkoluuloton kokeilee tilalle Lapin rieskaa tai muuta litte?? taipuisaa kohottamatonta leip??. L?mpim?n naan-leiv?n seuraksi kannattaa tehd? viel?

Taateli-omena-rusina raita

1 dl maustamatonta jogurttia
1 kuorittu vihre? omena kuutioituna
n. 10 tuoretta taatelia, poista kivi ja pilko taatelit saksilla pieneksi silpuksi
2-3 rkl kullankeltaisia rusinoita
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria

Kaiva kivet pois taateleista ja saksi ne pieneksi silpuksi (ovat tahmeita, siksi sakset paras ty?v?line). Sekoita muut ainekset taateleihin ja jogurttiin, mausta suolalla ja pippurilla, sekoita.


7 Responses to “Hakkaavatko kikherneet HK:n lenkin?”  

 1. Rosmariini

  Jee, kikherneit?! Pit??p? ottaa nekin t?ss? l?hiaikoina ohjelmaan. :)

 2. Anna

  Veli tappaa mut heti kun n?kee ett? bloggaan kikherneist?…

  Niit? voi ty?l??sti itsekin id?tell? ja liotella, mutta kysymys on sellaisesta l?tr??misest? ett? olen onnellinen ett? niit? saa halvalla t?lkiss

 3. Antti

  Taas sivistyksen parissa! 10 paivaa ja yota 35-45 asteisessa outbackissa ilman ilmastointia ja taivasalla nukkuminen kavi vahan voimille, mut oli ainakin erilainen matkakokemus. Itse asiassa pidan nykyisin tsiksibiineista, ei oo montakaan paivaa ku laitettiin niita nuotiolla jossain muhennoksessa. Olisko ollu osa kengurupyttipannua. Nyt on nalka, joten pitaa lahtea metsastaan jotain kivaa Mod Oz -safkaa tai sit vaan shitload halpaa sushia lahijapanilaisesta. Joks sanoin et Sydney rokkaa :)

 4. Anna

  Yo veli,
  Juutuit kivikaudelle? En pysty kuvittelemaan sua ilman ilmastointia.

  Is? IM:?? my?s just sulle terveiset: se l?htee ma klo 10 Seutulasta DC:hen, joten ei p??se valitettavasti sua vastaan, mutta on huojentunut et oot viel? yhten? kappaleena.

  BTW, Peter Elk tunkee Chryssen kohta kontiin ja se esitti erityistoiveenaan viimeist? autollista ateriaa Cracker Barreliss? Jerseyss?. Haute cuisine, kato.

  ZZ

 5. paola_

  Kikherneet ovat kavereita. Samoin Rajahin currytahna (etenkin sit? mietoa palaa meid?n keitti?ss?mme paljon, paljon). Kauhukseni kuitenkin totesin, ett? l?hikaupan valikoimaa on uusittu ja ko. brandin tahnat ovat kadonneet. Iik! Hyv?t neuvot ovat nyt tarpeen: mahtaisiko joku muu valmistaa mahdollisimman samanlaista, mausteista mutta ei tulisen stydi? currytahnaa? Ja viel? mielell??n iloisen keltaista, niinkuin Rajah on…

 6. paola_

  Niin, ja unohtui: koska sankarimatkailijamme on Australian maaper?ll?, kannattaa ehdottomasti tsekata Gourmet Gardenin maustetahnat. Joku vuosi sitten testasin ne Sydneyss? ja menetin syd?meni. Voi kunpa niit? saisi Suomestakin…

 7. Anna

  Paola, Rajah-globalisaatio ei ole ylt?nyt meid?n l?himarketiin, Fairwayhin, mutta ainakin Patak’s-merkkiset tuotteet maistuvat ihan p?tevilt?.

  Mulla on muuten reilun puolen tusinan setti vanhoja Rajah-maustepurkkeja (jeera, kurkuma, garam masala, tandoori-mauste, inkiv??ri, eri pippureita jne) jostain 90-luvun alusta. Niiss? on niin kauniit fontit ja toisiinsa sointuvat murretut maustev?rit (etiketit rumenivat sen j?lkeen), ett? raahasin ne t?nne Amerikkaankin, vaikka voin tunnustaa etten ole tainnut k?ytt?? niit? t??ll? kertaakaan. Jos ja kun ostan uudet mausteet el?ht?neiden tilalle, taidan edelleen s?ilytt?? kauniit purkit. Niiden taakse on sit?paitsi painettu kivoja reseptej?.

  Hei veli, tuo kaikkia kivoja hyvin s?ilyvi? aussituliaisia, etenkin tuollaisia yummyja maustetahnoja – tuun maaliskuussa testaamaan ne.
Postings by Month