Doughboy -ruokablogiParsapizzapedot

Asparagus skirt

Pizza lienee ruoista arkisin. Aivan turhan usein sy?n hohdottoman noutopizzaviipaleen tietokoneen ??ress? ty?lounaaksi. Mutta aivan identtisist? raaka-aineista saa pienin muutoksin kovin erimakuisia lopputuloksia. Seuraavaksi kaksi poikkeamaa peruskaavasta: niit? kehtaa tarjota vieraillekin.

Ensimm?inen pizzasuosikki edustaa pannupizzoja joihin leimauduin jo varhain. Ekat ihan omat ravintolalaskuni tein nimitt?in Pizza Hutissa aikakautena jolloin Super Supremet olivat juuri rantautuneet Suomeen (mulletit ja happok?sitelty vaalea denim olivat tuohon aikaan my?s tosi in). Ainakin Jenkeiss? Pizza Hutin loiston p?iv?t ovat kaukana takanap?in. Toimipisteet n?ytt?v?t silt? ett? niist? saa tubin tai ulkoloisia. Supremen p??ll? on outoja pipanoita jotka voisivat olla el?inkaupasta per?isin. Ohi ovat ajat sitten ajaneet lukuisat kilpailijat, kuten deep dish pizzan ketjukonseptiksi nostanut chicagolainen Pizzeria Uno. T?ss? kotitekoinen paksunpaksu pizza joka ei poikkea esikuvastaan ainakaan huonompaan suuntaan.

Chicago Deep Dish Pizza

1/2 hiivapalaa
2 1/2 dl k?denl?mmint? vett?
1/2 dl ruoka?ljy?
2 rkl oliivi?ljy?
5 1/2 dl vehn?jauhoja
1/2 dl maissijauhoa tai maizenaa

Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi (10 min lihasty?t? tai oma Kitchen Aid auttaa). Kohota l?mpim?ss? parikymment? minuuttia. Painele kohonnut taikina syv??n, n. 25-30 halkaisijaltaan olevaan korkeareunaiseen piirasvuokaan.

n 100 g tuoretta tai tankomozzarellajuustoa puolen sentin paksuisina viipaleina
iso t?lkki kokonaisia t?lkkitomaatteja ilman lient?
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
2 valkosipulinkyntt? ohuina viipaleina
3 rkl parmesaani- tai grana padano -raastetta
3 rkl oliivi?ljy?

Juusto ladotaan mukulakivim?isesti pohjalle ja muut kerroksina t?ss? j?rjestyksess? sen p??lle. Paista 250 asteessa 35-40 minuuttia tai kunnes pizzan kuori alkaa olla kullankellerv?.

***

Margherita

Kun lopulta selviydyin Italiaan asti, pizza-avaruuteeni aukesi viel? uusi ulottuvuus. Miespuoliset paikalliset yst?v?ni s?iv?t yleens? iltapalaksi pizzan per henki ja j?lkiruoaksi puolikkaan margheritan. Aloin tajuta yksinkertaisuuden kauneutta. Toinen avaus oli ett? pizzan ei tarvitse koostua t?lkkiananaksesta, vaan kiviuuninkuumaan rapeaan l?ttyyn voidaan lis?t? tuoreet p??llysteet joita ei ole syyt? kuumentaa; j??kaappikylm?? ricottaa, prosciutto crudoa, kylm?savukirjolohta, tai bresaola-lihaleikett? ja rucolaa.

Paras ikin? sy?m?ni pizza taitaa olla kotoisin r?ike?sti valaistusta pizzeriasta keskelt? Po-joen tasangon sumuista tyhjyytt? jostain Bolognan ja Ferraran v?lilt?: siell? pizza venytettiin ohuenohueksi (“super tirata”, “tiratissima”) ja p??ll? oli tuoreita herkkutatteja ellei per?ti tryffeleit?.

Kaasu- tai s?hk?k?ytt?isell? kotiuunilla ei tietenk??n p??se puul?mmitteisen uunin tuloksiin, mutta oheinen resepti tuottaa suotuisana p?iv?n? – kuten t?n??n – ihan kelvollisen kotiversion italialaisesta peruspizzasta. Fiinit p??llysteet viimeistelev?t el?myksen salonkikelpoiseksi. Taikinasta tulee kaksi pizzaa ja riitt?v?sti ruokaa kahdelle hengelle (ja ehk? v?h?n t?hteit?).

Parsa- ja poropizza

2.5 dl k?denl?mp?ist? vett?
1/2 palaa hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
6 1/4 dl vehn?jauhoja
1-2 rkl oliivi?ljy?
(ripaus suolaa)

Vaivaa kimmoisaksi hiivataikinaksi, kohota 30 min l?mpim?ss?.

Parsat?yte
1-2 rkl oliivi?ljy?
1 valkosipulin kynsi
1 tlk tomaattimurskaa, valuta t?lkist? hieman nestett? pois
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1/2 nippua vihre?? parsaa (esim 8 vartta) tai 1 tlk vihre?? s?ilykeparsaa
1 rkl oliivi?ljy? + 1 murskattu valkosipulinkynsi
mozzarellajuustoraastetta

Laita uuni kuumenemaan 225-250 C:een.
Kuullota valkosipulia hetki kuumassa ?ljyss?, lis?? tomaattimurska ja yrtit, ja kiehuta sen verran (5-10 min) ett? neste suunnilleen haihtuu seoksesta pois.

Jos k?yt?t tuoretta parsaa, napsauta roskiin varsien puumainen alaosa (n. 5 alinta sentti?). Esikeit? parsanversojen nuppup?it? noin minuutin kaksi kuumassa suolavedess?.

Kaulitse puolet taikinasta leivinpaperille noin 30 sentin l?pimittaiseksi pizzapohjaksi. Jollet halua paksua pullapohjaa, ?l? anna en?? nousta, vaan hiero taikinapy?ryl?n pintaan muskattu valkosipulinkysni ja liraus oliivi?ljy?. Dumppaa p??lle tomaattisekoitus. Asettele pinnalle parsanvarret, ripota p??lle reilusti mozzarellaraastetta, paista heti 10-12 min tai kunnes pizzan reunat alkavat n?ytt?? kypsilt?.

Porot?yte
valkosipulinkynsi
mozzarellaraastetta
rucolaa
kylm?savuporoleikett? (tai bresaolaa)
merisuolaa

Py?rittele j?ljell?olevasta taikinanpuolikkaasta toinen 30-senttinen pizzakiekko, hankaa pintaan valkosipulimuska ja ?ljy, peittele mozzarellaraasteella, ja paista 225-250 C:ssa 10-12 min. Kun pizza on kullankeltainen ja kupliva, ota uunista. Ripottele kuuman pizzan pintaan runsaasti rucolaa, 4-5 isoa siivua kylm?savuporoa tai bresaolaa, ja v?h?n karkeaa merisuolaa.


Postings by Month