Doughboy -ruokablogiLambi-lammasKuten liki kaikki meill? k?yneet sukulaiset ja tutut tuntuvat tiet?v?n, suosikkikaupunginosiamme New Yorkissa on Astoria Long Island Cityss?. Astoriassa pankkiautomaatitkin puhuvat kreikkaa. Kahvilael?m? henkii eurooppalaista el?m?nlaatua. L?hi-it? alkaa Steinway Streetin vesipiippubaareista.

Katuja kansoittavat monenlaiset tuoreet siirtolaiset: helleenien ja egyptil?isten lis?ksi ainakin joka sortin latinot, bangladeshilaiset, kroaatit, brasilialaiset ja albaanit. Edullisia ja kotoisia ravintoloita on valtavasti. Lasi Brooklyn Lageria Brickiss? ja j?lkiruokaostokset Broadwaylla sijaitsevassa kreikkalaisessa leipomossa edustavat ??rimm?isen suositeltavaa ajanvietett?. Sy?m??n p??dymme silti melkein aina kreikkalaiseen Stamatikseen kivenheiton p??h?n Broadwayn N/W-metroasemasta.

Stamatikseen on ment?v? ajoissa, sill? muuten hillitt?m?st? taramasalatan, hyv?n leiv?n, souvlakin, tsatsikin, lampaankyljysten ja sitruunaperunoitten ahnehtimisesta seuraa hirve? ?hky – puhumattakaan Mythos-oluen, retsinan ja karahvipunaviinin aiheuttamista painajaisista. Talon piikkiin saapuu aina viel? j?lkiruoka siin? vaiheessa kuin ei jaksaisi en?? palaakaan.

Stamatiksen vuoksi emme juurikaan laita kreikkalaista ruokaa kotona ajoittaisia feta- ja oliivi-m?ss??j?isi? lukuunottamatta. Seuraava reseptit ovat kuitenkin kulkeneet jo pitemp??n matkassamme. Ne ovat alkuper?lt??n h?m?ri? ja autenttisuudeltaan todenn?k?isesti K-kaupan V?iskin tasoa. Suosittelen silti kokeilemaan. Jos inhoaa lammasta voi tyyty? nautaan tai nautasikaan. Mintun ja rusinat voi j?tt?? pois jos ne oudoksuttavat. Itse kierran aniksen kaukaa kaikessa muussa paitsi lontoonrakeissa, mutta ouzoakin lihapullataikinaan voi lorottaa jos sit? sattuu kaapista l?ytym??n.

Pseudokreikkalaiset lampaanjauhelihapullat

1/2 kg lampaanjauhelihaa
2 viipaletta paahtoleip?? tai muuta vaaleaa leip?? murennettuna
1 muna
1 tl timjamia
(1 tl kuivattua minttua)
(1/2 dl keltaisia rusinoita)
1-2 murskattua valkosipulin kyntt?
1 tl suolaa
1 tl vastarouhittua mustapippuria
1 hienoksi silputtu sipuli

Py?rittele edell?mainitusta aineksista sekoitettu taikina pieniksi lihapulliksi korppujauhoissa. Paista niukassa oliivi?ljyss? pannulla py?ritellen noin 10 minuuttia. N?iden kanssa hyv? kastike on nopea…

Tsatsiki

Sekoita yhteen
2 dl rasvaista maustamatonta jugurttia, Bulgarian- tai kreikkalaista
1 murskattu valkosipulin kynsi
noin 5-10 cm p?tk? kurkkua karkeasti raastettuna ja kuivaksi puristettuna
2 tl valkoviinietikkaa
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria mausteeksi

Lohkoperunat

Suomessa n?it? saa esivalmiina kaupan pakastealtaista. Mutta helppoja ovat itsekin tehd?.
2-3 keskikokoista kiinte?? perunaa / aterioitsija
oliivi?ljy?
Herbes de provencea, timjamia tai rosmariinia
merisuolaa

Lohko perunat ja esikeit? niit? 4-5 min suolatussa vedess?. Valuta, siirr? kevyesti ?ljyttyyn laakeaan uunivuokaan, pirskota v?h?n lis?? ?ljy? p??lle. Paista uunin yl?tasolla 225 asteessa reilut 20 minuuttia tai kunnes ovat kultaisia. Ripottele valmiitten lohkoperunoiden p??lle merisuolaa ja mausteyrttej?.

N?iden lis?ksi teemme yleens? viel? salaatin tomaatista, kurkusta, kotoa l?ytyvist? vihreist? lehdist? (mixed greens tai baby spinach) ja vinaigretesta (1 tl balsami-, valko- tai punaviinietikkaa, 3 tl oliivi?ljy?, veitsenk?rjellinen Dijon-sinappia, kaksi ripausta sokeria ja ripaus suolaa).


2 Responses to “Lambi-lammas siirtyy vihre?mmille niityille”  

  1. Polkkapossu

    Tsatsiki on kaikessa yksinkertaisuudessaan maukasta. Ja ehk? pieni ripaisu minttua mukaan :)

  2. Anna

    Kuulostaa mainiolta. Ja mit? rasvaisempi jugurtti, sit? parempaa – onnistuin kerran melkein tuhoamaan tsatsikini Danonen 0%:lla. T??lt? saa ihanaa kreikkalaista jugurttia, mutta Suomenkin valikoimat ovat parantuneet kaiken maailman kuumennusta kest?vill? ruoanvalmistusjuguilla.
Postings by Month