Doughboy -ruokablogiSuklaag?noise eli G?noise-kakku

Suklaag?noise

Riimiporopostauksen lopussa mainitsemani kakkuprojekti on nyt onnellisesti p??t?ksess?, ja ajattelin kirjoittaa siit? pari rivi? ennen nukkumaan menoa. Huomiseksi kun on jo pari uutta ideaa odottamassa…

Tiedostan lyk?nneeni t?m?n kakun leipomista muutamalla p?iv?ll? alitajuisen ep?onnistumisen pelossa. Likilaskuisuuden uhka kun leijui ilmassa jo Joy of Bakingin resepti? lukiessani. Mutta siit? lis?? hieman tuonnempana.

Yritin pitk??n l?yt?? hyv?? k??nn?st? g?noise cakelle. Sponge cake k??ntyy sokerikakuksi, mutta koska t?m? g?noise on tehty ilman kohotusaineita, sokerikakku ei mielest?ni ole oikea termi. K?sitt??kseni perinteiseen sokerikakuun kun k?ytet??n aina leivinjauhetta. Jatkossa puhun siis g?noisesta, ellei joku tied? parempaa k??nn?st? ja yst?v?llisesti kerro siit? minulle :)

G?noise on nimens? mukaisesti l?ht?isin pohjois-Italian Genoasta. Sokerikakusta se poikkeaa my?s siin?, ett? taikinaan lis?t??n kuumaa voita. Kohotusaineiden puute korvataan vatkaamalla runsaasti ilmaa l?mmitettyyn muna-sokeriseokseen. Mutta itse asiaan:

Suklaag?noise

3 rkl (42 g) kuumaa suolatonta voita
1 tl (4 g) vaniljauutetta
1,2 dl (65 g) vehn?jauhoja
0,8 dl (30 g) Van Houten -kaakaojauhetta
4 isoa munaa
1,6 dl (125 g) sokeria

L?mmit? uuni 175 asteeseen. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla 23-senttinen py?re? kakkuvuoka. Sekoita vaniljauute sulatettuun voihin. Pid? voisula kuumana sen k?ytt??n asti. Siivil?i jauhot ja kaakaojauhe sekaisin valmiiksi omaan astiaansa.

Kuumenna vett? kiehuvaksi isossa kattilassa. Vispaa munat ja sokeri sekaisin l?mp?? kest?v?ss? astiassa, joka mahtuu em. kattilaan. Laita munasokeriastia kuumaan veteen ja jatka k?sin vispaamista, kunnes munasokeri on k?denl?mp?ist?. Kaada l?mmennyt munasokeri toiseen kulhoon ja vispaa k?sivatkaimella tai yleiskoneella kunnes vaahto on melko kovaa, ja sen tilavuus kolminkertaistunut, noin viisi minuuttia. Vaahto on sopivaa, kun vatkainta nostaessasi vaahto valuu nauhamaisesti alas, ja pisara pintaan osuessaan katoaa parin sekunnin viiveell?.

Siivil?i kolmannes jauho-kaakaoseoksesta munasokerin sekaan nuolijalla varovaisesti laskostellen. Toista kahdesti j?ljelle j??neill? jauhoilla. Varo sekoittamasta liikaa, sill? vaahto laskee herk?sti. Kun jauhot on sekoitettu, ota reilu pari desi? taikinaa pieneen astiaan ja sekoita varovaisesti pienell? nuolijalla laskostellen kuuma voisula siihen. Kun voi on sekoitettu, laskostele t?m? voiseos varovaisesti j?ljell? olevaan taikinaan.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 20-25 minuuttia, kunnes kakun reunat ovat vet?ytyneet hieman sis??np?in ja sormilla pintaa painaessasi se joustaa ja palaa takaisin muotoonsa. Mit??n trampoliiniefekti? ei sent??n ole odotettavissa, joten tulkitse tuo elastisuus ripauksella suolaa. Anna kakun j??hty? ennen kuin poistat sen vuoasta.

G?noise s?ilyy hyvin pari p?iv?? j??kaapissa ja erinomaisesti pakastettuna. Tyypillisesti se halkaistaan kahteen tai kolmeen osaan ja t?ytet??n kermavaahdolla ja marjoilla. N?in saadaan esimerkiksi saksalainen kirsikkat?ytteinen Schwarzw?lder Kirschtorte eli mustan mets?n kakku. Itse ajattelin tehd? Bostonin ja Cape Codin muistoksi jouluisen karpalokakun. Edit: karpalot homehtuivat vahingossa, joten kakusta tuli loppujen lopuksi yll? olevan linkin mukainen kirsikkakakku.


2 Responses to “Suklaag?noise eli G?noise-kakku”  

  1. Andres

    Nyt on kokeiltu gleuetniton versio te4ste4 kakusta. Korvasin vehne4jauhot suoraan Sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella. Niisse4 on paino-tilavuussuhde sama kuin vehne4jauhoissa. Taikinasta tuli paljon paksumpaa kun mulla aiemmin. Mutta eipe4 kakku le4sse4hte4nyt, koostumus oli musta hyvin pitke4lti samanlainen kun muissakin. Ainoa ero taisi olla, ette4 kakun pintaan muodostui parin millin kova kerros, joka ei pehmennyt vaikka oli yf6n muovipussissa. Se mureni sitten kun te4ytin kakun. Mutta kylle4 oli kiva te4ytte4e4 kakkua joka ei ollut le4sse4hte4nyt. Kiitos ohjeesta siis!T. Siukku

  1. Syntinen mustan mets?n kakku at Doughboy


Leave a ReplyPostings by Month