Doughboy -ruokablogiCumberlandin kastike

Cumberland-kastike keksittiin Hannoverissa 1800-luvun lopulla, ja se nimettiin saksalaisten kanssa Ranskaa vastaan tapelleen englantilaisen sotap??llik?n ja kuningas Yrj? II:n pojan, Cumberlandin herttuan mukaan. Hannoverin aatelilla ja Englannin kuningashuoneella on hyvin vahvat siteet: Englannin kuninkaista seitsem?ll? on hannoverilaiset sukujuuret alkaen 1714 syntynees? Yrj? ensimm?isest? 1901 kuolleeseen kuningatar Victoriaan.

Historia sikseen ja enemm?n asiaa itse kastikkeesta! Cumberlandia on perinteisesti k?ytetty tumman lihan, kuten peuran, hirven, lampaan ja kinkun kanssa. Kastikkeelle ei ole olemassa mit??n tarkkaa resepti?, mutta useimmiten siihen k?ytet??n punaisia viinimarjoja, portviini?, sinappia, sitruksia ja inkiv??ri?. Saksalaisesta alkuper?st??n huolimatta cumberland-kastike on nykyisin suosittu ja hyvin yleinen Briteiss?.

Cumberlandin kastike

nelj?lle-kahdeksalle

1 appelsiini
1/2 sitruunaa
2 shalottisipulia
4 rkl punaviinimarjahilloa
5 cl portviini?
1 tl Dijon-sinappia
ripaus jauhettua inkiv??ri?

Kuori v?rillinen osa appelsiinin ja sitruunan kuoresta v?ltt?en valkoista osaa, ja suikaloi marmeladimaisiksi hyvin ohuiksi siivuiksi. Kiehauta hieman vett? ja poista kuorien kitkeryys liottamalla niit? nelj? minuuttia kuumassa vedess?. Laita kuorisuikaleet valumaan siivil??n tai kolanteriin. Leikkaa shalotit hienoksi silpuksi ja peit? minuutiksi kiehuvalla vedell?. Valuta vedest? ja sekoita sitruksen kuorien kanssa. Kiehauta punaviinimarjahillo pieness? kattilassa, sekoita kuori-sipuliseos ja keit? minuutti-pari samalla sekoittaen. Lis?? inkiv??ri, sitrusten mehu, sinappi ja portviini. Sekoita ja tarjoile kylm?n? tai kuumana.

Itse kiireess? kastiketta tehdess?ni sain aikaiseksi aika ulkon?k?rajoitteisen satsin; juhlap?yt?? varten harkitsisin kastikkeen jatkamista hieman vedell? ja suurustamista ruskealla Maizenalla, jolloin se saa kauniin ruskean s?vyn hailakan pinkin sijaan. Varaa lis?ksi hieman ylim??r?ist? appelsiininkuorta kastikkeen p??lle koristeeksi.


4 Responses to “Cumberlandin kastike”  

 1. Anna

  Kastikkeessa on hieno v?ri! Mut ditchaa jo toi alumiinikattila: kun keit?t siin? happamia marjoja siit? liukeaa alumiinia ja saat Alzheimerin taudin tai jotain!

  ZZ

 2. Ergo

  Tuo kastike ei ole n?hnytk??n cumberlandinsoosia. N?ytt?? ihan oksennukselle.

  T?ss? parempi ohje:
  3dl portti
  2dl punkkua
  2dl demiclasea
  shalotti
  pieni porkkana
  viipale selleri?
  ruokosokeria
  50g voita
  2rkl mustaherukka hyytel??
  appelssiininkuori

  Raasta appelssiininkuori ja ry?pp??
  freesaa kasvikset ja 1rkl ruokosokeria tilkassa ?ljy?
  Lis?? viinit
  Keit? kasaan niin ett? puolet j?ljell?
  lis?? demi, hyytel? ja aplarinkuori
  keit? hieman kasaan
  siivil?i kostean liinan l?pi
  kiillota voilla ja mausta suolalla

 3. Antti

  Ergo: kiitos reseptist?, pit??kin kokeilla sit? jossain v?liss

 1. Riimiporoa ja puikulaperunoita cumberland-kastikkeella at DoughboyPostings by Month