Doughboy -ruokablogiBanaanileip

Banana bread - Yummy!

En yleens? osta banaaneita, koska pid?n niist? melko kovina, ja suurin osa ehtii kypsy? liian pehmeiksi ennen kuin muistan sy?d? viimeiset pois. Kell?p? ei olisi silloin t?ll?in nurkissaan hieman ylikypsi?, ruskealaikullisia banaaneita? Seuraavan kerran kun mietit, mit? tekisit niille kahdelle viimeiselle, muista t?m? helppo banaanileiv?n resepti.

Banaanileip? ilmestyi amerikkalaisiin keittokirjoihin 1930-luvulla, kun leivinjauhe ja ruokasooda alkoivat yleisty? kotitalouksissa. Vaikka modernit kohotusaineet olivat eurooppalainen keksint?, amerikkalainen Eben Norton Horsford kehitti jo 150 vuotta sitten Rumfordiksi nime?m?ns? leivinjauheen. Moni vanhempi ihminen Suomessakin puhuu viel? “rumfortista”.

Banaanileip? on siis koostumukseltaan kakkumainen, eli taikinaa ei vaivata muiden leip?taikinoiden tapaan.

Banaanileip?

70 g huoneenl?mp?ist? voita
1,2 dl sokeria
1,2 dl fariinisokeria, mittaa tiiviiksi paineltuna
1 muna
2 valkuaista
1 tl vaniljauutetta
2 kyps?? reilun kaupan banaania
4 dl vehn?jauhoja
1 tl ruokasoodaa
1/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1,2 dl kermaa
1,2 dl p?hkin?rouhetta

L?mmit? uuni 175 asteeseen. Voitele ja korputa tai vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen vuoka (esim 10x30x7 cm).

Muussaa banaanit k?sin tai haarukalla pehme?ksi m?ss?ksi. Murskaa p?hkin?t karkeaksi rouheeksi ja paista pannulla hetken aikaa, kunnes rouhe alkaa hieman ruskistua ja muuttuu aromaattiseksi. Sekoita jauhot, sooda, leivinjauho ja suola valmiiksi omassa kulhossaan.

Vatkaa voita omassa kulhossaan kunnes se muuttuu kuohkeaksi. Lis?? sokeri ja fariinisokeri ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon vaniljauute, muna ja valkuaiset. Lis?? banaanim?ss? ja vatkaa nopealla asennolla puoli minuuttia. Taikina on tarkoitus j?tt?? hieman muhkuraiseksi, joten laita k?sivatkain tai yleiskone syrj??n t?ss? vaiheessa . Liialla sekottamisella leiv?st? tulee muffinssimaisen kuminen.

Sekoita lastalla varovaisesti k??nnellen jauhot ja kerma banaaniseokseen. Vuorottele jauhojen ja kerman lis?yst? pari kertaa. Lis?? lopuksi p?hkin?rouhe samalla tavalla. Sekoita kunnes kuivat aineet ovat juuri sekoittuneet m?rkiin, ja taikina on viel? hieman ep?tasaista.

Kaada taikina tasaiseksi kerroksesksi vuokaan ja paista 55-60 minuuttia, eli kunnes keskelle t?k?tty tikku tulee ulos puhtaana.

Banaanileip? on hyv?? l?mpim?n?, mutta erinomaista my?s kylm?n? seuraavina p?ivin?, kun maut ovat ehtineet tasaantua.


3 Responses to “Banaanileip”  

  1. anu kaarina

    onpa kiva, ett? olit laittanut ohjeeseen RK-banaanit. :) Aion t?t??n tehd? banaanileip?? reseptill?si, tosin suunnitelmissa on vaihtaa sokerit kahteen desiin raakaruokosokeria (sekin kun on reilua). mink?h?n kanssa t?t? sy?d??n? sellaisenaan, hillolla..? nam.

  2. Antti

    Heippa Anu-Kaarina! Banskuleip?? sy?d??n ihan sellaisenaan, se kun on aika makeaa ihan itsess??nkin. Raakaruokosokeri kuulostaa kivalta, pit?? kokeilla! Ite oon k?ytt?nyt monessa reseptiss? palmusokeria, siin? on tosi kiva uniikki makunsa, ja sit? tuottavat my?s yksitt?iset tilat Aasiassa k?sity?n?. Reiluudesta en kyll? uskalla sanoa mit??n…

  3. anu kaarina

    hyv?? oli, kiitos reseptist?! tosin seuraavana p?iv?n? voisin sy?d? banaanileip?? (jos sit? j?isi) vaikka mangohillon kanssa.:)Leave a ReplyPostings by Month