Doughboy -ruokablogiTandoorikanaa, mustaa riisi? ja kurkku-raitaa

Kokeiluni intialaisen ketti?n parissa jatkuvat. Her?sin eilen itselleni luonnottoman aikaisin puoli seitsem?lt?, ja edellisen illan mainospostia lukiessani silmiini sattui l?hi K-Supermarketin tarjous grillatusta broilerista hintaan 2,99 euroa (raakapaino n. 1,1 kg). Vaikka en suuri kanan yst?v? olekaan (siivet poislukien), otin aamukahvin j?lkeen suunnan kohti K-Lauttasaarta. Saavuin kauppaan varttia vaille kahdeksan, eik? lihatiskill? oltu tietysti edes aloitettu broilerien grillaamista. Jotta matkasta ei olisi tullut t?ysi susi, pyysin yhden raakana. T?ss? vaiheessa mieless?ni oli jo alkanut hahmoittua kuva kauniin punaisesta tandoorikanasta :)

Jokunen p?iv? sitten Kinopalatsissa k?ydess?ni s?in elokuvan alkua odotellessani erinomaiseksi osoittautuneen tandoorikanasalaatin (€6,50) Namaskaarin Fenniakorttelin toimipisteess? (Kinopalatsin ja Kaisaniemen metroaseman v?lisess? tunnelissa). Maanantaina Vii Voanissa pist?ytyess?ni ostin varmuuden vuoksi pussillisen tandoorimaustetta, joten aamuvarhainen K-kauppareissuni p??ttyi ripe??n kotimatkaan raa’an broilerin ja bulgarianjugurttipurkin kanssa.

Tandoori chicken, black rice and cucumber raita

En ole aiemmin paloitellut kokonaista kanaa, joten pieni googletus auttoi t?ss?kin puuhassa. Hetken p?hk?ilty?ni kaunis jyv?broileri oli muuttunut Fiskarsin ter?v?ll? veitsell? n?lk?isen katseeni ryyditt?m?n? perinteisiksi kahdeksaksi palaksi: siivet, koivet, reidet ja rinnat. En ollut sopankeittotuulella, joten ruhon muut osat lensiv?t roskiin, kuten my?s nahka, jota intialaisessa ruuanlaitossa ei k?ytet?. Paloja hetken py?ritelty?ni p??tin hankkiutua eroon my?s muista luista, jotka l?htiv?tkin helposti irti k?sin kiskomalla.

Kun liha oli valmisteltu, j?tin sen j??kaappiin marinoitumaan iltaan saakka jugurtti-tandoorimarinadissa. Ideaalisesti marinointi olisi saanut kest?? y?n yli, mutta t?ll? kertaa en malttanut odottaa niin kauan.

S?in puolet valmiista tandoorikanasta edelliselt? p?iv?lt? t?hteeksi j??neen peruna-paprika masalan kanssa. T?n??n tein kylm?n kanan kyytipojaksi mustaa riisi? ja kurkku-raitaa. Kokonaisuus oli oikein miellytt?v? tomaatin ja tammenlehv?salaatin kera.

Tandoorikana

kahdelle

500 g luutonta kanaa, esim rinta- ja koipilihat
tandoorimausteseosta
2 dl Bulgarian jugurttia

Marinoi lihat hyviss? ajoin, 6-24 tuntia ennen paistamista. Poista mahdollinen nahka kananpaloista. Viill? rintapaloihin ristikk?isi? syvi? viiltoja. Sekoita tandoorimauste jugurttiin mausteseoksen paketin ohjeen mukaisesti, laita lihat pakastuspussiin ja kaada marinadi p??lle. Sekoita huolellisesti, jotta marinadi menee my?s viiltoihin. J?t? j??kaappiin marinoitumaan.

Vuoraa uunipelti foliolla, josta reunat on taiteltu yl?s ammemaisesti. L?mmit? uuni 300 asteeseen pellin ollessa uunin sis?ll?. Kun uuni on saavuttanut l?mp?tilan, aseta kananpalat pellille ja paista 10 minuuttia. Ota pelti pois uunista ja sivele palat j?ljelle j??neell? marinadilla. Laita kanat takaisin uuniin, ja sammuta uuni. Paista viel? 20 minuuttia luukkua avaamatta.

Kurkku-raita (Kheere ka Raita)

kahdelle

2 dl Bulgarian jugurttia
1 rkl hunajaa
n. 10 cm p?tk? kurkkua
n. 1/2 dl silputtua tuoretta korianteria
(kuminaa)

Raasta pesty kurkku karkeaksi ja lyhyeksi raasteeksi, silppua korianteri hienoksi ja sekoita jugurttiin hunajan kanssa. Pid? kylm?ss? tarjoiluun saakka. Koristele halutessasi kuminalla.

Musta riisi

kahdelle

2 dl mustaa riisi?
vett?

Liota riisi? vesitilkassa noin tunti ennen keitt?mist?, niin siit? tulee pehme?mp??. Keit? 3-4 desiss? vett? kunnes pehme??, 20-30 minuuttia. Riisilajeja on tuhansia erilaisia, joten t?sm?llist? keitto-ohjetta on mahdotonta antaa :)

Tarjoile tandoorikana joko kylm?n? tai kuumana 3-4 sentin paloiksi leikattuna. Virkist?v?? raitaa lusikoidaan reilusti lautaselle riisin viereen, ja siin? voi dipata my?s kanaa ja leip??.


Postings by Month