Doughboy -ruokablogiRanskalainen sipulikeitto

French Onion Soup

S?in joskus 80-luvun alussa spriikeittimell? kuumennettua Knorrin pussisipulikeittoa norjalaisella leirint?alueella. T?m? kokemus pilasi niin sipuli- kuin parsakeiton maineen 25 vuodeksi. Silloin t?ll?in kun ravintolan ruokalistalla sipulikeitto on osunut kohdalle, olen nopeasti hyp?nnyt sen yli. Sin?ns? kummallista, sipuli kun muuten on suurta herkkuani. Nyt tilanne on kuitenkin onnelliseti korjaantunut; eilen valmiiksi karamellisoimieni sipulien pohjalta valmistui t?n??n herkullinen “keitto” Fresh Approach Cookingin Rachaelin reseptill?.

Sipulikeittoa sy?tiin jo Rooman valtakunnan aikana, mutta t?m? moderni resepti juontuu 1600-luvulta. Ranskan kuningas Ludvig XV:n v?itet??n keksineen ruokalajin, kun h?nell? ei mets?stysmajalleen palatessan ollut muuta ruokaa kuin sipuleita, leip?? ja shampanjaa. Jokainen voi itse p??tell?, kuinka todenn?k?isesti kuningas itse on h??r?nnyt patojen ??rell?. T?st? reseptist? kudokset joka tapauksessa Rachaelille.

Ranskalainen sipulikeitto

kahdelle (n. 580 kcal / annos)

4 reilua ruokalusikallista karamellisoitua sipulia
1/2 tl hakattua tuoretta basilikaa
1/2 tl hakattua tuoretta rosmariinia
1/2 rkl tummaa Maizena-suurustetta
4 cl portviini?
1 1/2 rkl Touch of Taste riistafondia kantarellilla
1/2 litraa vett?
4 ohutta viipaletta kuivunutta ranskanleip??
100 g Gruyere-juustoa

Laita uuni l?mpi?m??n niin kuumaksi kuin mahdollista juuston kuorrutusta varten. Raasta juusto valmiiksi. L?mmit? karamellisoitu sipuli kattilassa ja sekoita siihen suuruste. Kaada lihaliemi sipulien p??lle ja anna kiehahtaa. Touch of Taste -fondin sijaan voit k?ytt?? 1/2 litraa jotain muuta lihalient?. Ota kattila pois levylt? ja lis?? basilika, rosmariini ja portviini.

Jaa sipulikeitto kahdelle uunia kest?v?lle lautaselle, aseta leip?viipaleet keiton pinnalle ja kuorruta juustoraasteella. Paahda uunissa muutama minuutti, kunnes juusto on hieman ruskettunut.

Vaikka ruokalajin nimi vihjaa keittoon, sen konsistenssi on enemm?nkin muhennosmainen. Portviinin runsas ja t?ytel?inen maku karamellisoitujen sipuleiden p?hkin?iseen makeuteen sulautuneena ja juustoisen leiv?n valjastamana yhdistyv?t kerrassaan mainioksi pakkasp?iv?n herkuksi.Postings by Month