Doughboy -ruokablogiEn ole ikin? tajunnut suomalaisten innostusta valmismarinoituun lihaan. Teollinen neonoranssi m?nj? h?m?? kuluttajan uskomaan ett? parhaat p?iv?ns? ohittaneesta raadonpalasta kannattaa viel? maksaa t?ysi hinta. En juuri koskaan osta mit??n valmiiksi marinoitua – ellei mukaan lasketa satunnaisia syd?nkes?n kanaa brutale -grillaushetki? (pallogrilli esiin auton takakontista ja ateria pystyyn minimaalisin v?linein tienposkeen). Tekem?tt? aiheesta fMRI-tutkimusta pystyn nimitt?in sanomaan ett? marinadien sekoittelu vetoaa samoihin primitiivisiin mielihyv?keskuksiin kuin mutavellin sotkeminen pienen?.

Ty?toverini h?ipyi talvisen apeasta New Yorkista Jamaikalle sukuloimaan. Kun ty?nteon sosiaalinen kontrolli on poissa, l?ytyy kummasti aikaa ruoanlaittoon ja bloggaukseen. Kaivelin siis kaapeistani esiin kaikki piparimausteet ja kaikenlaista muutakin: sorruin nettireseptiin ja ryhdyin l?tr??m??n kaikkien marinadien kuningatarta, jamaikalaista jerk saucea. (Py?rittelin pari p?iv?? sitten k?siss?ni parin taalan hintaista jerk-marinadipulloa l?himarketissamme. Kiusaus oli voimakas mutta voitettavissa: p??tin sittenkin nauttia halvasta aromaterapiasta ja rentouttavasta l?tr??misest? tekem?ll? marinadin itse.)

Jamaican Jerk Chicken

Jamaican Jerk Sauce1 rkl maustepippuria
1 rkl timjamia
1 rkl sokeria
1 1/2 tl cayenne-pippuria
1 1/2 tl mustapippuria
1 1/2 tl salviaa
3/4 tl muskottia
3/4 tl kanelia
6-8 valkosipulin kyntt? viipaleina
1/2 dl oliivi- tai rypsi?ljy?
1/2 dl soijakastiketta
1 dl viinietikkaa + 3/4 dl vett?
1 dl appelsiinimehua
1 limetin mehu
3 kev?tsipulia tai 1 purjo ohuina viipaleina
1 tuore tulinen chilipippuri tai pari peperoncinoa tai 1-2 kuivattua thaichili?
iso sipuli silppuna
suunnilleen yhden linnun verran marinoimatonta broileria
(itse k?ytin 8 reisipalaa, mutta 4 nahatonta rintaleikett? olisi k?ynyt yht? hyvin)

Sekoita kaikki marinadin ainekset eli reseptilista sipulisilppuun asti isossa (3 l tai suurempi) kulhossa. Nauti huumaavista mausteh?yryist?, koeta olla aivastamatta, ja tarkista ett? viinietikkaa on riitt?v?sti ennen kun aloitat – muuten homma keskeytyy harmillisesti kauppareissuun. Itse olin vahingossa ostanut koreamarketista vihre?ksi jalapeñoksi luulemani tuoreen chilipalon, joka auki leikatessa osoittautui miedon paprikan vahvuiseksi. Improvisoin heitt?m?ll? sekaan kaapista pari kuivattua chili?. Plumpsauttele nahattomat kananpalat upoksiin marinadiin. Anna maustua useamman tunnin ajan tai y?n yli.

Jos Taikinapoika olisi t??ll?, olisin pyyt?nyt h?nt? kippaamaan kanapalat marinadista grilliin. Tyylipuhdas jerk chicken on nimitt?in nuotioruokaa; optimaalisen maustumisen takaamiseksi kana k?sitt??kseni sohitaan marinadivaiheessa ter?vill? kepeill? t?yteen reiki? jotta herkullinen maku tunkeutuisi mahdollisimman syv?lle. Koska jopa naapurin latinot luopuvat grillikesteist? jalkak?yt?v?ll? t?h?n vuodenaikaan, tyydyin mietol?mp?iseen kaasu-uuniin (150 astetta) ja pitk??n haudutusaikaan folion alla (90 minuuttia). Kiehauta kunnolla j??nn?smarinadi kastikkeeksi. T?m?n ruoan kanssa kannattaa tarjota hyv?? riisi? ja kuutioita tuoreesta mangosta (jonka p??lle ripottaisin ihan v?h?n suolaa ja mahdollisesti Tabasco-tyyppist? hot saucea).

Aikaa t?m?n ruoan parissa vier?hti ihan kunnolla, vaikkakin suurin osa siit? oli passiivista odottelua, kun ruoka maustui liemess??n tai muhi uunissa. Tulos oli maukas ja pikantti kanaruoka, johon olisin ollut supertyytyv?inen jos en tiet?isi millainen yliaistillinen parin taalan nautinto irtoaisi 145. kadun ja Amsterdam Avenuen tienoilla olevasta jerk hutista tai alakertamme ravintolasta, jonka monet kokit ovat karibialaisia. T?m?n keitoksen maku ei ollut yht? monivivahteinen. Kaipasin my?s rapean nahan ja pehme?n sisuksen kontrastia. T?llaista t?m? kapitalismin arki on: ruoanlaitto kannattaisi ulkoistaa. Tai sitten seuraavan kerran kokeilen kaupan marinadia…


2 Responses to “Marinadimania: piparimausteita ja chilipippureita”  

 1. paola_

  “En ole ikin? tajunnut suomalaisten innostusta valmismarinoituun lihaan.”

  Aplodeja! A standing ovation!!

  Vihaan markettien lihatiskej?, koska liha- ja kanavalikoima on yleisv?rilt??n l?hinn? joko oranssia tai kellert?v??. Etenkin broileri myyd??n “mielenkiintoisissa” marinadeissa: jokainen suupala maistuu ns. settimarinadille ja suolalle. Ja erityisesti raivostuttaa se, ett? marinoimattomat broilerisuikaleet ovat ep?m??r?isi?, kastikkeen sekaan hajoavia j?m?paloja.

  Siksi meill? k?ytet??n usein aikaa siihen, ett? mets?stet??n mm. marinoimattomia rintafileit? (jotka eiv?t kuulu l?hist?n pikkukauppojen valikoimiin). Kun rintafileen leikkelee suupaloiksi ja antaa sen ime? itseens? makua kastikkeesta, lopputulos on yleens? v?hint??n sy?t?v? ja useimmiten loistava.

  (Sama p?tee k?yt?nn?ss? mihin tahansa lihaan tai ruhonosaan. Ja raejuustoon: itse maustamalla lopputulos on aina parempi kuin valmista ostamalla.)

 2. Anna

  Hei Paola
  Kyll? min?kin antaisin kaikkien marinadien kukkia, mutta homman hinta on Suomessa juuri se ett? marinoimattomasta lihasta tulee harvinaista herrojen herkkua jota pit?? l?hte? ihan erikseen hakemaan. Ja taas kuolee pala suomalaista ruokakulttuuria. (New Yorkissa asuessa olen ik?v?inyt kovasti Suomessakin uhanalaisia ruokia: l?skisoosia, tillilihaa ja paistik??ryleit?.)

  Paikallisia preferenssej? riitt?? – Meksikon ruokakauppoja viime viikolla kolutessa n?kyi kana kauppojen valmisaltaissa olevan j?rjest??n keltaiseksi v?rj?tty? – en tied? johtuiko rehusta vai v?riaineesta. Manhattanilla espanjankieliset naapurimme suosivat v?h?n tuoreempaa siipikarjaa, l?hin viveros-kauppa on parin korttelin p??st? ja sielt? voi kanalinnut ostaa el?vin?. En ole kokeillut ;)

  Miten teet raejuustoa itse? Olen joskus tehnyt ricottaa kotona sitruunamehun avulla. Siit? tuli tosi ihanaa, mutta maitoa hupenee sellaisia m??ri? ett? vaatisi kannattaakseen melkein oman lehm?n…Leave a ReplyPostings by Month