Doughboy -ruokablogiGravlax Takes a Tipple

Juniper Berries and Salmon Are a Match Made in Heaven

When friends from abroad visit Helsinki, we tend to stuff them to their gills with herring, salmon, trout, and arctic char. No wonder foreign visitors quickly form the impression that Finns eat nothing but fish. While this is wildly incorrect, Finland does have over 1,000 kilometers of seaside and 190,000 lakes. When I was growing up, fish was considered the poor cousin of meat. I think fish still remains the cheapest source of animal protein for Finns – these days supermarket specials regularly feature domestic farmed rainbow trout and Norwegian salmon.

So please bear with us – we are going to regularly feature salmon in our postings. Today’s entry is of course gravlax – with a twist. Although gravlax sounds intimidating, it is one of the easiest dishes I know, requiring 2 minutes or so of active preparation time. The curing process takes about two days, so you will have to plan ahead a bit.

Gin-marinated Gravlax

The tail end of a fillet of salmon
2 tbsp crushed juniper berries (dried are fine)
2 tbsp kosher salt
3 tbsp gin

Unwrap the supermarket package where the salmon came in. Crush or grind the juniper berries (I use an electric coffee grinder), sprinkle the crushed berries on the fleshy side of the fillet, sprinkle with salt, and slosh on the gin. Rewrap the package, put it in a plastic bag, and store in the fridge. I sometimes add a weight on top and try to remember to turn the package once or twice. After 48 hours, the fish should be cured. It keeps for a few days. I serve it either as an appetizer or a light meal, sliced very thin with a sharp knife, usually accompanied by a tossed green salad.

ginigraavi_3r.jpg

Suomalaisilla on kauhea tapa myrkytt?? ulkomaalaiset vieraansa liialla kalalla. Ilmoittaudun itse ensimm?isen? syylliseksi: raahaan vieraat poikkeuksetta paikkoihin joiden ruokalistat parveilevat lohta, nieri?? ja taimenta. Vapaamuotoiseempaankin ruokailuun suositan Sikalaa, Salvea ja Bottan ruokapuolta, jossa silakkaa on vaikea v?ltt??. Illasta iltaan n?m? ruoat sitten kumuloituvat elimist??n, ja poisl?htiess??n vieraat ovat kasvattaneet ev?t D-vitamiiniyliannoksesta. Yst?v?t maailmalla siis ilman muuta olettavat ett? noudatan kotioloissakin eskimon ruokavaliota.

Oikeasti laitan kalaa turhan harvoin kotona, sill? kammoan bioj?tteess? k?yvi? kalanperkeit?, t?tkyisi? folioita, lohenrasvaa uuninpohjalla ja sohvakalustoon imeytyv?? silakank?ry?. Mukavuussyist? suosin kahta kalan valmistusmenetelm?? jotka minimoivat hajun ja sotkun: h?yrytt?mist? ja graavaamista. Heit?n graavimausteet kalapakettiin v?litt?m?sti kaupasta tultuani – aikaa kuluu vain punainen minuutti, mutta muutaman p?iv?n odottelun tulos on herkullinen. Perinteinen graavilohi on tietysti hieno herkku, mutta olen eritt?in kiintynyt oheiseen hieman modernimpaan reseptiin, joka hy?dynt?? Matti Nyk?sen lempimakua – lonkerostahan kaikki alkoi? Ginikala on niin helppo ett? ex-m?kikotkakin taatusti siit? selvi?isi.

Katajanmarjoja l?ytyy paitsi laitumen perukan katajapuskasta, my?s ainakin hyvist? kaupoista kuivatavarana maustehyllyst? kanelin vierest?.

Ginimarinoitu graavilohi

n. 500-700 g painava lohifileen pyrst?p??
2 rkl murskattuja katajanmarjoja (kuivatut OK)
2 rkl merisuolaa
3 rkl gini? eli katajanmarjaviinaa

Avaa kalapaketti, levit? fileen lihapuolelle merisuola ja murskatut katajanmarjat (jauhan ne pieness? maustek?ytt??n vihityss? s?hk?k?ytt?isess? kahvimyllyss?, mutta mortteli tai ihan n?ppivoima k?y my?s). Loiski p??lle gini. Sulje paketti, pakkaa muovipussiin ja laita j??kaapin pohjalle, mielell??n painon alle. Lohi graavautuu noin 2 vrk:ssa – k??ntele pari kertaa jos muistat. Tarjoan ginigraavilohen yleens? ohuiksi viipaleiksi leikattuna joko sellaisenaan tai vihre?n salaatin kanssa.


No Responses to “Gravlax Takes a Tipple”  

  1. No Comments

Leave a ReplyPostings by Month