Doughboy -ruokablogiSicily on Hudson

pescespada_r.jpg

Institutional food can scar you for life. At my previous job in Helsinki, the hospital chefs disguised cheap sources of animal protein as culinary innovations, coming up with dubious creations such as Rainbow Trout Topped With Grilled Edam Cheese or Salmon Sprinkled With Pizza Herbs. Suffice it to say, I have been turned off novel ways of cooking fish for the past five years.

But my steaming basket has changed everything. As the gales from the Hudson are particularly forbidding these days, this mouthwatering recipe at the website of a New York personal chef brings a welcome respite of sunny Sicily. I simply had to try it. You should, too. Steaming was my method of choice once again, because it requires very little up-front effort and even less cleaning up afterwards.

Swordfish seems to be native to the shores of Hudson, ie, the Uptown Fairway’s fishmonger section ;). Salmon is an easy substitute, and tastes just as good, if not better – if you can stomach yet more salmon.

Swordfish with Blood Oranges

2 servings

2 swordfish or salmon medaillons
1/2 dl red wine vinegar
1 dl orange juice
2 tbsp brown sugar

1-2 blood oranges, supremed* and diced
1 tomato, seeded and diced
1/2 finely diced red onion
salt and pepper, to taste

Prepare the sauce: combine the vinegar, orange juice, and brown sugar in a small saucepan and bring to a boil, then lower the heat and reduce until you have a syrupy sauce. Line the steamer basked with parchment paper. Put the fish on a plate, pour off a little of this sauce to coat the fish, and put the plate in the steamer. Steam for 10 minutes or until done, then let rest for a few minutes in room temperature.

Add the diced blood oranges, tomatoes and red onion to the remaining syrup. Let cool in the fridge while the fish is steamed. Top the fish with the sauce and serve with sticky rice, couscous, or polenta.

*To supreme means to remove the bitter, stringy, unattractive white membrane that surrounds the juice sacs of citrus fruits.

The perfect movie to follow this meal: A Perfect Murder. You can envy Gwyneth Paltrow’s Upper East Side kitchen and pretend that you have a personal chef, too.

Suomessa asuessani sain mittani t?yteen laitosruokaa. Ty?skentelin jonkin aikaa Lapinlahden sairaalassa ja ty?teht?viini kuului osallistuminen potilasruokailuun kerran viikossa. Muistikuvissani potilasateriat poikkesivat aina kehnompaan suuntaan sairaalan maksullisen ruokalan tarjonnasta – joukkoruokailu tietysti t?ht?? hinta-ruokam??r?suhteen optimointiin aterioitsijaa kohden, ja sairaalassa tilannetta komplisoivat viel? terveellisyys- ja erityisruokavaliovaatimukset. Tiukan budjetin keitti?ss? potilaitten ruokalistalla kirjolohta tuntui siten olevan koko ajan. Sairaalakokit yrittiv?t naamioida kirjolohen parhaansa mukaan, tuloksena pizzamaustekirjolohi ja edamkirjolohi. V?ltin kaikkia lohikaloja ja innovatiivisia kalanvalmistustapoja parhaani mukaan seuraavat viisi vuotta ;)

Nyt kun tuuli puhaltaa kylm?sti Hudson-joelta mielitekona on aurinkoisen Sisilian ruoka. Aivan kylm?n joen ??rell? sijaitseva Fairway-supermarket myy onneksi luomuveriappelsiineja, ja newyorkilaisen yksityiskokin kotisivuilta l?ysin t?m?n reseptin jota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Kastike on helppo kuin mik? ja superraikas. P??sin loistavasti t?m?n avulla eroon my?s j??kaapin pohjalla lojuneesta punaviinietikkaj?m?st? – en ole l?yt?nyt sille juurikaan k?ytt?? vaikka muuntyyppisi? etikoita meill? kuluu litratolkulla. Molempia kokeiltuani olen sit? mielt? ett? lohikalat toimivat t?ss? reseptiss? v?hint??n yht? hyvin tai ehk? paremminkin kuin miekkakala.

Veriappelsiineja ja miekkakalaa

2:lle

2 miekkakalapihvi? tai lohimedaljonkia

1/2 dl punaviinietikkaa
1 dl appelsiinimehua
2 rkl fariinisokeria
1-2 kuutioitua veriappelsiinia; poista ensin kitker? valkoinen osa mahdollisimman tarkoin
1 tomaatti (poista siemenet ja kuutioi)
1/2 punasipuli hienoksi hakattuna
suolaa ja pippuria maun mukaan

Mittaa kastikekasariin etikka, appelsiinimehu ja sokeri, kiehauta liedell? ja keit? jonkun verran kasaan 5-10 minuutin ajan (varo kuiviin kiehumista ja karamellisoitumista). Kieuhata kattilallinen vett?, pane sen p??lle h?yrytyskori: Laita kala leivinpaperin p??lle lautasella h?yrytyskoriin ja lirauta p??lle hieman vastakeitetty? kastiketta; sulje kansi ja h?yryt? 5-10 minuuttia, varo ylikeitt?mist?.

Pilko veriappelsiinit, tomaatti ja sipuli, ja lis?? ne kastikkeen joukkoon, mutta ?l? en?? kypsenn?; siirr? kastikekattila j??htym??n j??kaappiin siksi aikaa kun kala h?yryttyy.

Nosta kala tarjoilulautaselle, suolaa ja kaada p??lle viile? kastike. Tarjoa kalan kanssa esimerkiksi kuskusia, tahmeaa riisi? tai polentaa.

Aterian todellisuuspakoiseen meininkiin sopii Gwyneth Paltrow -elokuva A Perfect Murder. Sit? katsellessa voi kuvitella omistavansa palatsiasunnon ja hehtaarikeitti?n Park Avenuella – ja keitti?ss? h??rii tietenkin henkil?kohtainen yksityiskokki.


Postings by Month